Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Berounští strážníci před soudem: Odpouštěli přestupky policistům

Autor: ČTK ljš - 
25. května 2016
10:23

Ruka ruku myje. Tohle přísloví bylo zřejmě vlastní strážníkům z Berouna. Ti podle žalobce odpouštěli policistům pokuty za špatné parkování. Civilnímu autu nasadili takzvanou botičku, a když zjistili, že řidičem je policista nebo příslušník jiných bezpečnostních sborů, přestupek úmyslně neřešili.

U berounského soudu se ve středu začalo zpovídat 18 současných nebo bývalých strážníků, tedy většina sboru. Jeden z nich, Antonín Kuruc, kauzu ještě před vstupem do soudní síně označil za pošpinění práce berounské městské policie.

Státní zástupce uvedl, že strážníci v evidenci záznamy o prohřešcích stornovali, když zjistili, že řidičem je policista. Podobně podle něj postupovali při přestupcích spáchaných příslušníky Vězeňské služby, Bezpečnostní informační služby nebo dalšími lidmi, jimž nechtěli dát pokutu. V evidenci věc stornovali a doložili ji fiktivními údaji. Někdy podle žalobce uváděli jména policistů, kteří na místě neparkovali, jindy dokonce jména a služební čísla neexistujících policistů.

Kuruc novinářům ještě před zahájením hlavního líčení řekl, že strážníci vše evidovali a záznamy předávali veliteli. Přestupky policistů prý řešili podle systému, který byl zaveden už před mnoha lety. „Já to beru jako křivdu a hrozně mě to uráží,“ dodal.

Obžalovaní strážníci jsou nadále ve službě, radnice ctí v kauze presumpci neviny. Podle velitele strážníků Vladimíra Hrotíka, který byl do funkce jmenován až po vypuknutí aféry, se čeká na konečný verdikt soudu. Hrotík ve vedení městské policie vystřídal Pavla Nováka, kterého zastupitelé kvůli kauze odvolali a který se dnes také zpovídá u soudu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání