Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Žalobce požaduje další revizní posudek v případu údajných vražd pacientů v nemocnici v Rumburku

Autor: ČTK - 
24. května 2016
08:54

Krajské státní zastupitelství navrhuje zpracování dalšího revizního znaleckého posudku, který by měl objasnit příčiny úmrtí šesti pacientů v nemocnici v Rumburku. Informuje o tom úterní Mladá fronta Dnes. Z vražd byla obžalována zdravotní sestra Věra M., ústecký krajský soud ji letos v lednu zatím nepravomocně obžaloby zprostil s odůvodněním, že nebylo prokázáno, že se žalované skutky staly. Žalobce se proti rozhodnutí odvolal.

Věra M. podle obžaloby zabíjela pacienty vysokými dávkami draslíku. S těmito závěry přišli znalci obžaloby Jiří Závodský a Radek Matlach. Jejich závěry nejprve odmítl znalec obhajoby Zdeněk Šňupárek z ústavu Ústřední vojenské nemocnice v Praze. Podle něj byla úmrtí pacientů očekávatelná. Jeho závěry pak potvrdil i revizní posudek znalců z Fakultní nemocnice v Olomouci.

Tito znalci navíc zkritizovali práci i závěry Závodského a Matlacha. Znalci obžaloby podle znalců z Olomouce špatně provedli i pitvu. „I to samotné provedení pitvy vybočuje ze standardů. To, co předvedli (Radek Matlach a Jiří Závodský), označuje nezájem nebo lajdáctví. Nevím, jak bych to hodnotil jinak,“ řekl před soudem olomoucký znalec Martin Dobiáš.

Státní zástupce František Stibor žádá v odvolání proti rozsudku krajského soudu nový revizní posudek. „V odvolání jsem požádal o nový revizní posudek a žádám, aby jej nedělali znalci z Fakultní nemocnice Olomouc. Z jejich projevu jsem cítil, že nejsou nestranní a objektivní,“ řekl MfD Stibor.

Soud, který Věru M. zprostil v lednu viny, se přitom v odůvodnění opíral především o znalecké posudky a chybějící důkazy. Státní zástupce se namístě odvolal, případem se bude zabývat Vrchní soud v Praze. Podle justiční databáze má věc na stole od března, odvolací řízení zatím nařízeno nebylo.

Krajský soud zahájil s Matlachem a Závodským v dubnu správní řízení. Podnět k němu dala právní zástupkyně Věry M. Lékařům hrozí vysoká pokuta nebo i vyškrtnutí ze seznamu znalců. Soud s konečným rozhodnutím počká na výsledek odvolání u vrchního soudu.

fakt.fakt ( 24. května 2016 10:33 )

U soudu 5. 11. 2015 Rejžková: Kdo za patologii vyhotovoval tyto zprávy, je pod nimi podepsána MUDr. Dvořáčková, to je shoda jmen, nebo co? (Dvořáček je šéf ostravských patologů) Smatanová: Ano, to je manželka pana přednosty, s ohledem na tuto skutečnost jsme konzultovali ještě s Olomoucí. Rejžková: Vyjadřovali se ke všemu? Smatanová: Olomouc dostala naprosto shodný materiál. Matlach: "Fakultní nemocnice Ostrava, tam jedná se o zprávu, kterou nelze považovat za objektivní, rozsah preparátů je shodný se zprávou z FN Olomouc. Na tom je zajímavé, že například u pitvy 645, což je asi matka, chybí v obou zprávách shodou okolností myokard."

eiva ( 24. května 2016 10:10 )

Nevíte někdo přesně, jaké posudky či ověřování posudků dělala Olomouc pro Ostravu v případě Kramný? Jak Matlach uváděl že je tam stejná chyba ohledně chybějícího vzorku srdce. Mně se to nechce hledat, ale vím že už tam měl Matlach výhrady.

eiva ( 24. května 2016 10:05 )

Bac-bum-bac dobrý postřeh. Osobní neshody znalců dostaly Kramného za mříže a zdr. sestru ven. „Taková slova podle mého názoru nepatří do věcného hodnocení, ale svědčí o osobních neshodách. Olomoučtí znalci hodnotili spíše Matlacha než věc samotnou,“ sdělil státní zástupce Stibor. Lékař, který měl na sestru podezření, odebral ihned po úmrtí pacientky krev se smrtelnou dávkou draslíku, takže zvýšení draslíku přirozeným procesem delší dobu po úmrtí až na pitevním stole je docela jiná věc. Kéž zjistí pravdu.

hurybury ( 24. května 2016 10:01 )

Žalbce tvrdí že Olomouc je zaujata , že by měl pravdu ? Že by normálni tah proti Matlachovi z případu Kramný ?

novatn ( 24. května 2016 09:45 )

Ráno a ty jsi napitá, nebo ještě zbytkový alkohol ze včerejška?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání