Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Policista prý prodával informace drogovému podsvětí: Hrozí mu až 10 let

Okresní soud v Ústí nad Labem se 9. května začal zabývat případem bývalého kriminalisty Michala Havla, který čelí obžalobě z přijímání úplatků, prodeje drog a podvodu. Podle státního zástupce měl za peníze dávat informace drogovému podsvětí.
Okresní soud v Ústí nad Labem se 9. května začal zabývat případem bývalého kriminalisty Michala Havla, který čelí obžalobě z přijímání úplatků, prodeje drog a podvodu. Podle státního zástupce měl za peníze dávat informace drogovému podsvětí.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK ljš - 
9. května 2016
13:35

Pomáhal a chránil, ale na špatné straně. Tak vidí obžaloba případ bývalého kriminalisty Michala Havla, který stanul před ústeckým soudem kvůli obvinění z přijímání úplatků, prodeje drog a podvodu. Podle státního zástupce měl za peníze dávat informace drogovému podsvětí. Společně s ním je obžalováno dalších pět lidí. Havel, kterému hrozí až 10 let vězení, před soudem vinu odmítl.

Havel podle žalobce na úplatcích přijal nebo žádal dohromady asi půl milionu korun. Za to dodával informace z vyšetřování. Havel jakoukoli vinu popřel s tím, že jde o komplot lidí, které jako kriminalista protidrogového oddělení sám stíhal. Podle jeho advokáta Jiřího Císaře jsou ve výpovědích svědků z přípravného řízení velké rozpory. Navrhuje proto i doplnění důkazů.

„Navrhovali jsme asi 11 spisů, na kterých pracoval a ze kterých jednoznačně tyto závěry vyplývají. A je tu řada velmi zvláštních skutečností, kdy ti svědci jsou rekrutováni z řad osob stíhaných, odsouzených. A v jednom případě dokonce po podání výpovědi touto osobou bylo jeho vlastní trestní stíhání okamžitě zastaveno. To leccos naznačuje,“ řekl Císař.

Ostatní obžalovaní, z nichž někteří měli předat nebo zprostředkovat pro Havla úplatek, odmítli před soudem vypovídat. V přípravném řízení ale nabídky informací za úplatu přiznali.

„Přišel za mnou (další z obžalovaných) Honza Cibrík, že když nebudu platit 100 tisíc měsíčně, zavřou mě. Peníze měly být pro Havla,“ vypověděl v přípravném řízení Alexander Joni s tím, že peníze nedal a později byl zadržen za drogovou kriminalitu. Poté, co opustil vazbu, měl přes stejného prostředníka nakonec zaplatit. „Chtěl jsem důkaz, že ty peníze jsou opravdu pro Havla. Ještě ten večer mi přivezl protokol, ze kterého jsem se dozvěděl, kdo je utajený svědek v mém případu,“ doplnil do protokolu Joni. Desítky tisíc korun podle něj platili i další ústečtí dealeři. Dnes výpověď před soudem popřel. „Nic z toho není pravda,“ dodal Joni.

Kromě úplatků se Havel zpovídá i toho, že u něj doma bylo při domovní prohlídce nalezeno 20 gramů kokainu, dalšímu člověku dal pervitin. Státní zástupce Radek Bělor je přesvědčen, že důkazů pro prokázání viny je dostatek. „Důkazy podle mého názoru určitě máme a ty budou provedeny v hlavním líčení,“ řekl Bělor.

Havlovi, který v roce 2014 strávil po zatčení několik týdnů ve vazbě, hrozí podle právní kvalifikace případu až 10 let vězení. Z řad policie byl krátce po obvinění propuštěn. Hlavní líčení bude pokračovat příští týden.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání