Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Vesnická válka o májku na Mostecku: Kvůli tradici hrozí rok vězení a pokuty

Stavění májky (ilustrační foto)
Stavění májky (ilustrační foto)  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ljš - 
5. května 2016
12:20

V obci Lom na Mostecku nemají smysl pro humor ani pro tradice. Svou májku si na náměstí nepohlídali, jak velí zvyk, a když jim ji dva muži z vedlejší vesnice uřízli, podali na ně trestní oznámení.

Je to asi stejné, jako kdyby ženy začaly žalovat muže za to, že je o Velikonocích sešlehali pomlázkou. Dvěma mužům z Kostomlat pod Milešovkou přesto hrozí až roční vězení za poškození cizí věci. Kvůli tomu, že ve vedlejším Lomu na náměstí podřízli májku!

Přitom jde o známou starou tradici. Podle ní se máj, neboli májka, v noci střeží právě před muži ze sousedních vesnic, kteří se ji snaží porazit nebo uříznout její vrchol. Někde se májky také kradou a zpátky vykupují například za sud piva. Pokud se to „nájezdníkům“ podaří, je to pro vesnici velká ostuda.

Tu ale v Lomu podle všeho neunesli a chtějí se bránit prostřednictvím policie. „Pokud by byla uříznutá a odnesená, tak ano, ale pokud zůstala ležet poničená, tak mi to přijde nevhodné, možná nemravné, neetické,“ vysvětlila podivný krok Rozhlasu starostka obce Kateřina Schwarzová.

Její protějšek z Kostomlat, starostka Eva Krejsková, se naopak svých občanů zastala. Do Lomu šli s tím, že tam bydlí maminka jednoho jejich kamaráda. Byla to tradice, dělalo se to běžně,“ řekla. O tom, že v Kostomlatech mají pro dodržování zvyklostí daleko větší pochopení, svědčí i to, že když jim byla o den dříve májka také ukradena, prostě se zastyděli a postavili si novou.

Krom nepochopení starého zvyku je na celé věci zarážející také škoda, jakou Lom vyčíslil. Obec ji totiž podle Rozhlasu odhadla na ohromujících 20 tisíc korun. To nyní v rámci policejního vyšetřování přezkoumá znalec. Mužům pak podle výše škody bude hrozit buď pokuta, nebo až roční vězení.

welcomet ( 5. května 2016 15:10 )

Vesnický paka...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání