Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vylezl z basy a hned pobodal přítele: Za pokus o vraždu vyfasoval 18 let

Autor: ČTK - 
28. dubna 2016
11:09

Olomoucký vrchní soud zvýšil trest recidivistovi Miroslavu Jadrníčkovi za pokus o vraždu jeho přítele ve Zlíně o dva roky na 18 let. Zohlednil přitom jeho minulost i nízkou resocializaci. Šestačtyřicetiletý Jadrníček se totiž pokusu vraždy dopustil jen chvíli poté, co vykonal trest za vraždu předchozí. Tehdy oběť ubodal a dostal deset let vězení. Soud zároveň se zvýšením trestu zrušil zabezpečovací detenci, kterou muži uložil krajský soud. Jadrníčkovi hrozilo 15 až 20 let i výjimečný, v krajním případě až doživotní trest.

Proti původnímu rozsudku zlínského krajského soudu se odvolal obžalovaný i státní zástupce. „Podle našeho názoru jsou zde některé přitěžující okolnosti, kvůli kterým je na místě trest o dva roky zpřísnit. Současnou trestnou činnost spáchal pouze 15 měsíců poté, co vystoupil z dlouhodobého výkonu trestu za předchozí zvlášť závažný zločin vraždy, za který mu byl uložen desetiletý trest,“ řekl dnes ČTK mluvčí olomouckého vrchního soudu Vladimír Lichnovský. Druhou přitěžující okolností je podle soudců to, že podle znalců je jeho resocializace velmi snížena.

Napadení se odehrálo loni ve Zlíně. Podle obžaloby bodl nožem s úmyslem usmrtit o 15 let mladšího přítele, který spal v jeho domě. Obžalovaný tvrdil, že si útok nedovede vysvětlit. „Z ničeho nic jsem vzal nůž a bodl jsem ho,“ popsal již dříve u krajského soudu s tím, že byl hodně opilý. Vzpamatoval se prý až poté, co muž zařval bolestí. Činu před soudem obžalovaný litoval. Oběť podle obžaloby nezemřela jen shodou šťastných náhod a díky okamžité lékařské pomoci.

Zabezpečovací detenci krajský soud Jadrníčkovi původně uložil kvůli ochraně společnosti. Důvodem byl jeho vztah k alkoholu a obava, aby obžalovaný pod jeho vlivem neohrozil dalšího člověka. Jadrníček v minulosti opakovaně podstoupil protialkoholní léčbu, ale neúspěšně. Do detenčního ústavu měl nastoupit po vykonání trestu odnětí svobody. Podle rozhodnutí vrchního soudu však k uložení zabezpečovací detence nejsou zákonné podmínky.

moiaza ( 28. dubna 2016 12:03 )

Kdo by se do interhotelů nerád vrácel. Být v luxusu nebo nezaměstnaný na ulici? To si každý rozmyslí. V base má teplou stravu, teplou vodu, kultůru,nocleh, obsluhu a to všechno zdarma. Náš přepychový kriminál táhne. Kde by se měli darebáci a nemakačenkové lépe? No uznejte.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání