Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Před 12 lety odsoudili manžele Stodolovy: Policie se nesnažila, tvrdí šéf mordparty

Autor: dce - 
26. dubna 2016
19:13

Osm vražd a série loupeží, dva bestiální vrazi-manželé a dvě doživotí. Tak by se dal shrnout případ manželů Stodolových, kteří řádili po České republice mezi lety 2001 a 2003. Podle bývalého šéfa mordparty Jiřího Markoviče, se takovému počtu vražd dalo zabránit, kdyby policisté lépe prověřovali každé podezřelé úmrtí, jako to dělal jeho tým.

Stodolovi jsou jedněmi z neaktivnějších a neznámějších moderních sériových vrahů Česka. Zabili osm lidí jen kvůli penězům a cennostem. Jejich vraždy byly ale často považovány za nehody nebo sebevraždy. A to i ve zcela jednoznačných případem. "Jezdili jsme na podezřelá úmrtí i na podezřelé sebevraždy. Kdyby to dělali ve všech krajích, tak by nebyli Stodolovi," uvedl pořadu Hyde Park bývalý šéf pražské mordparty Jiří Markovič.

K první vraždě došlo v listopadu 2001. Jaroslav Stodola měl vykrást pětasedmdesátiletého seniora. Jenže při potyčce Jaroslav Š. Stodolovi strhl punčochovou masku a vše se zvrtlo. Stodola zpanikařil a důchodce uškrtil. Mrtvolu zastlal do postele a zařídil to tak, aby dům vyhořel, což se i stalo. Policie případ vyhodnotila jako sebevraždu – patolog dokonce přehlédl zlomenou jazylku, která vždy napovídá o rdoušení.

Druhou oběť už zabili manželé spolu. Starou ženu nejprve zbili železnou tyčí a pak ji opět uškrtili. Její tělo zahrabali na zahradě a tak ji půl roku všichni považovali pouze za pohřešovanou. Uškrcení skončili i jejich další dvě oběti – starší manželé, kterým pak doma pustili plyn. Policie věc uzavřela jako udušení plynem. Vyšetřovatelé tak museli ignorovat ukradené věci (včetně veškeré elektroniky), strangulační rýhy na krcích obětí i fakt, že by plynová bomba nedokázala vyplnit prostor domu a zabít dva lidi.

Vraždu, kterou Stodolová spáchala sama v září 2002, policie kvůli neklamným důkazům jako je ubodání a rány válečkem, vyšetřovala od začátku jako vraždu, pachatele ale sami nenašli.

Zcela nepochopitelná pak byla policejní práce na další vraždě, kde se manželé svou oběť nejprve pokusili oběsit, když se to ale nepodařilo, zkopali ho k smrti. Přivolaný lékař nenašel stopy po cizím zavinění a smrt označil za sebevraždu. Patolog při pitvě sice našel jasné znaky násilí, ale policie mu sdělila, že případ je vyšetřován jako sebevražda a rány vznikly po dopadu těla na zem. Nikoho nerozrušoval ani fakt, že si starý pán nechal v kuchyni brýle s dvanácti dioptriemi a zvládl se dostat po strmých schodech na půdu a uvázat smyčku, aby se oběsil.

Poslední vraždu Stodolovi už předem plánovali nastražit, aby vypadala jako dvojnásobná vražda a sebevražda. Jenže jedna ze žen útok přežila a jako útočníka označila Jaroslava Stodolu. V tu dobu ale nebylo dost důkazů. Nakonec manželé policie zadržela díky náhodě. Při loupeži u dalšího seniora je uviděl policista, který Stodolu znal. Po dopadení muž nakonec vše doznal.

Později na sebe ale s manželkou házeli vinu. Snažili se vypadat jako oběti manipulujícího partnera. „U Stodolových to bylo komplikované v tom, že hnacím motorem byla ona a on byl takový trouba, který se k tomu nechal zmanipulovat,“ uvedl psycholog Slavomil Hubálek.

Soud je oba poslal 26. dubna 2004 na doživotí do vězení. Tam se spolu nikdy nesetkali, jen si psali dopisy a před deseti lety se nechali rozvést. Policisty, kteří na případech pracovali, vyšetřovala i inspekce Ministerstva vnitra. Ta ovšem žádné pochybení neshledala...

moiaza ( 26. dubna 2016 20:36 )

Beztrestně můžou v ČR loupit, tunelovat, podvádět a likvidovat pouze vyvolení. Děda tunel nepůjde sedět do své smrti. Je druh hájený veškerou mafii.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání