Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Pád lanovky ve Špindlu: Majitele odsoudili, ale nepotrestali

Autor: ČTK ljš - 
21. dubna 2016
13:36

Je vinen, nedostal ale ani podmínku, a to mu hrozilo šest let. Okresní soud v Trutnově uznal vinu Miloslava Jirmana, provozovatele zřícené nákladní lanovky k chatě Bumbálka v Krkonoších, upustil ale od jeho potrestání. Při zřícení lanovky v listopadu 2013 zahynul osmatřicetiletý muž a další čtyři lidé se vážně zranili.

 

Rodina se dvěma dětmi, která přijela do Krkonoš 29. listopadu 2013 na víkend, nastoupila v dolní stanici na korbu lanovky. Možná si ve špatném počasí za tmy chtěli ušetřit cestu pěšky do kopce k chatě. Tažné lano se však krátce po rozjetí lanovky přetrhlo. Korba s lidmi se asi z deseti metrů zřítila na příkrý svah směrem k Labi. Muž zraněním podlehl, dvě ženy a dvě děti ve věku pět a 11 let skončily v péči lékařů.

 

Podle obžaloby Jirman jako provozovatel a strojník lanovky v rozporu s provozními podmínkami nedostatečně kontroloval a spravoval technický stav zařízení, zejména stav a opotřebení lan. O údržbě také podle obžaloby nevedl záznamy a v inkriminovaný den se nepřesvědčil, zda nejsou v korbě kromě zavazadel i lidé, jejichž přeprava byla zakázána. Obžaloba připomněla, že již dříve v lanovce lidé jezdili. Státní zástupkyně pro Jirmana v závěrečné řeči žádala podmíněný trest vězení v rozmezí 18 měsíců až dvou let.

 

Jirman při výpovědi před soudem vinu za pád lanovky popřel. Lano podle jeho mínění nebylo v takovém stavu, že by hrozilo jeho přetržení a pád korby lanovky. Údržbu podle svých slov nezanedbával. Znalec posuzující stav lanovky měl jiný názor. Za příčinu havárie označil mechanické poškození a zkorodování tažného lana, které vznikalo několik let.

 

Podle Jirmanova obhájce Michala Fraňa stav lana nemůže být příčinou tragického následku pádu lanovky. „Příčinou je to, že lidé do lanovky nastoupili, ač neměli. O zákazu přepravy lidí poškození věděli. Za dobu existence chaty lanovka nikdy lidi k chatě nepřepravovala,“ uvedl obhájce. Názory obžaloby označil za „účelově konstruované tvrzení“. Jirman uvedl, že v minulosti se lanovkou dolů asi deset lidí vezlo, většinou když šlo o transport zraněného.

 

K přepravě lidí lanovkou v kritický listopadový den Jirman uvedl, že když lanovku naloženou zavazadly směrem nahoru spustil, byl přesvědčený o tom, že v korbě žádní lidé nejsou. U soudu vypovídaly i dvě ženy, které pád lanovky přežily. Obě shodně řekly, že si na nic z osudného dne nepamatují. Krátce po nehodě Jirman lanovku opravil a opět uvedl do provozu.

Video Překladiště Bumbálka - Blesk - Jitka Pecharová
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání