Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Ubil pošťačku ve Skřipově, ale tvrdí, že je nevinný: Odsedí si 19 let

Autor: ČTK - 
19. dubna 2016
12:40

Olomoucký vrchní soud dnes zpřísnil o dva roky na 19 let trest Martinu B. za brutální loupežnou vraždu poštovní úřednice ve Skřipově na Opavsku. Osmadvacetiletý muž, invalidní důchodce, ženu podle rozsudku přepadl v roce 2013. Z trezoru si poté odnesl téměř 200 000 korun. Martin B. svou vinu před vrchním soudem znovu popřel, usvědčily jej nepřímé důkazy. Proti původnímu rozsudku se odvolal obžalovaný i žalobkyně, která požadovala přísnější trest. Podle znalců byla přepadená žena ubita.

„Řetězec nepřímých důkazů do sebe spolehlivě zapadá, není pochyb o tom, že pachatelem tohoto zločinu je právě obžalovaný,“ uvedl předseda senátu Petr Angyalossy. Trest mu odvolací soud zvýšil kvůli tomu, že byl nepřiměřeně mírný. Bral v úvahu to, s jakým úmyslem muž na poštu šel, i jeho sníženou resocializaci. Podle rozsudku musí Martin B. navíc zaplatit statisícové náhrady poště i pojišťovně, pozůstalým oběti, která měla dvě děti, musí vyplatit 3,7 milionu korun.

Poštovní úřednici pachatel napadl v září 2013. Podle rozsudku Martin B. čtyřicetiletou ženu, kterou osobně znal, napadl po odchodu z hospody ke konci její pracovní doby. Vnikl do prostoru za přepážku a zasadil jí osm ran do hlavy a temene neznámým tupým předmětem. Úřednice se snažila rány vykrýt. Útočník jí způsobil mnohačetné poranění včetně krvácení do mozku, žena na místě zemřela. Z místa si poté vrah odnesl peníze a utekl.

Muž, kterého u soudu doprovázela početná rodina, svou vinu znovu popíral. „Vůbec jsem nepočítal s tím, že by mě mohli odsoudit. Nikdy jsem nikomu neublížil. Tady jde o celý můj život a já jsem nevinný. Jsem oběť kriminálního zločinu, je to velké nedorozumění. Divím se, že kriminálka má svědomí zničit mladému klukovi život,“ tvrdil mladík. Žalobkyně Jarmila Ošlejšková naopak žádala přísnější potrestání. „Nic nebrání tomu, aby byl uložen trest přísnější. Obžalovaný zvolil způsob obhajoby, že trestnou činnost popřel,“ uvedla žalobkyně.

Muž byl odsouzen na základě řetězce nepřímých důkazů. Alibi mu poskytovala jeho matka, která tvrdila, že byl v době útoku doma. Soud jejímu tvrzení ani výpovědi dalších blízkých příbuzných neuvěřil. Další svědek naopak jeho odchod na poštu před 17:00 potvrdil. Muže usvědčují také pachové stopy, které byly nalezené za přepážkou pošty, před trezorem i přímo na trezoru.

Čin podle rozsudku spáchal zvlášť surovým způsobem. Před odvolacím soudem vypovídali také znalci, podle nich šlo o ubití, o likvidační zákrok.

Desterz ( 19. dubna 2016 17:45 )

Takže z jiné strany: proč (jak psala před půl rokem iDnes) odebírali kriminalisté mnoha lidem vzorky DNA? Buďto tedy mají DNA vraha, tak proč ho podle toho neusvědčili? Nebo jí nemají, tak proč lidi bezdůvodně buzerovali?! Anebo iDnes kecá. Co z toho je pravda?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání