Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Na Frýdecku se čtyři lidé přiotrávili plynem: Koncentrace oxidu uhelnatého je málem zabila

Na Frýdecku se čtyři lidé přiotrávili plynem: Koncentrace oxidu uhelnatého je málem zabila. (Ilustrační foto)
Na Frýdecku se čtyři lidé přiotrávili plynem: Koncentrace oxidu uhelnatého je málem zabila. (Ilustrační foto)  (Autor: Foto Blesk - David Malík)
Autor: ČTK - 
14. dubna 2016
17:45

Čtyři lidé se ve čtvrtek dopoledne na Frýdecko-Místecku přiotrávili oxidem uhelnatým. Dva muži byli v bezvědomí a v ohrožení života. Do nemocnice je přepravil vrtulník moravskoslezské letecké záchranné služby. ČTK to řekl její mluvčí Lukáš Humpl. Záchranáři lidem doporučují, aby si doma instalovali detektory úniku plynu.

Původně dostali hasiči informaci o jednom přiotráveném. V rodinném domě v Ropici ale nakonec museli ošetřit čtyři pacienty. Nejvážněji na tom byli muži ve věku 72 a 40 let, kteří upadli do bezvědomí. „Během zásahu oba nabyli vědomí. Jejich stav se ale jevil jako vážný, proto je do nemocnice převezl vrtulník,“ vysvětlil.

Dodal, že jsou v péči ostravské Městské nemocnice v Ostravě-Fifejdách, která má k dispozici hyperbarickou komoru. Plynem, který unikl z plynového kotle, se přiotrávily i dvě ženy ve věku 36 a 25 let. Ty byly v době zásahu při vědomí. Sanitky je také odvezly do Městské nemocnice Ostrava.

Mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela ČTK řekl, že obě ženy byly v době příjezdu hasičů již před domkem. Bezvládné muže museli hasiči vynést ven. „Hasiči v dýchacích přístrojích uvnitř domku naměřili vysokou koncentraci oxidu uhelnatého, ohrožující životy a zdraví,“ uvedl Kůdela.

Moravskoslezští záchranáři v končící topné sezoně vyjížděli k 16 podobným událostem. Ošetřili celkem 48 lidí, mezi nimi několik dětí, z nichž jedno zemřelo. O život přišla třináctiletá dívka, která se v Brušperku na Frýdecko-Místecku otrávila v koupelně plynem unikajícím z karmy.

Otravy nejčastěji způsobují domácí topeniště – kamna, krby, kotle nebo ohřívače vody. „Hlavně v posledních dvou třech letech jsme svědky toho, že se používají topidla, která by se dávno používat neměla,“ řekl ředitel Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje Zdeněk Nytra. K otravám přispívá také zateplení a výměna oken, tedy větší utěsnění obydlí. Brání totiž přirozenému pohybu vzduchu a větrání.

Oxid uhelnatý je bez barvy a zápachu a první příznaky otravy jsou podobné chřipce či jiným onemocněním, jde například o točení či bolest hlavy, nevolnost nebo bolest na hrudníku. Zdravotníci od listopadu 2014 povinně používají detektory plynu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání