Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Primář nadýchal půl promile. Přinutil mě vyměnit krevní vzorek, řekla u soudu jeho podřízená

Bývalý primář domažlické chirurgie Michal K. čelí obvinění z podvodu při krevní zkoušce na alkohol.
Bývalý primář domažlické chirurgie Michal K. čelí obvinění z podvodu při krevní zkoušce na alkohol.  (Autor: Foto Blesk - Zbyněk Schnapka)
Autor: Zbyněk Schnapka, ljš - 
14. dubna 2016
14:05

Řídil opilý a podle obžaloby z toho chtěl vyklouznout podvodem. Primář domažlické chirurgie Michal K. (45) stanul před soudem za to, že údajně nařídil zdravotním sestrám, aby při zkoušce na alkohol vyměnily jeho krevní vzorek.

Michal K. při silniční kontrole před dvěma lety nadýchal půl promile. Policistům ale tvrdil, že spěchá do nemocnice, kam ho volají k naléhavému případu ohrožení života. Strážci zákona se ho tam proto rozhodli odvést. Byli ale proti tomu, aby v opilosti operoval.

Nakonec ho po nějaké době odvezli zpět na služebnu, kde s ním celou záležitost začali sepisovat. „Původně se mnou ani krevní zkoušku dělat nechtěli, protože podle naměřených hodnot se jednalo o přestupek, pak se ale situace změnila a jeli jsme zpátky do nemocnice,“ řekl lékař. Policisté ale uvedli, že se krevní zkoušky dožadoval on sám.

Podle obžaloby pak jednu ze sester přinutil, aby bezdůvodně odebrala krev jednomu z pacientů, další pak nařídil, aby vzorek vyměnila za jeho. Obžalovaný primář to ale odmítá. „Sestra mi krev odebrala na chirurgické ambulanci pod dozorem policisty. Já jsem neměl důvod s krví jakkoliv manipulovat,“ vypověděl.

S tím ale nesouhlasí zdravotní sestra, která měla vzorky vyměnit. „Primář to po mně chtěl, věděla jsem, že když to neudělám, letím z práce. Řekl mi, že na mě spoléhá a že se mi bude revanšovat. Beru to jako osobní selhání po psychickém nátlaku,“ kála se u soudu.

Fakt, že zkoumaná krev skutečně není jeho, si primář prý nedokáže vysvětlit. „Nemám tušení, kdo ji mohl vyměnit. V domažlické nemocnici už se to ale stalo dvakrát,“ prohlásil.

Primářovi nyní hrozí za přečin poškození cizích práv až dva roky vězení a zákaz výkonu povolání.

havran2 ( 14. dubna 2016 16:55 )

POTRESTAT ! ! !

anka ( 14. dubna 2016 16:34 )

Ja bych nechtela, aby me operoval anebo delal rozhodnuti o mem zdravi nekdo, kdo mel nejake 2 desitky piva. V pracovni dobe se nepije. Alkoholismus je v CR opravdu velky problem.

Lucio1 ( 14. dubna 2016 15:05 )

Já bych nenazýval půl promile opilostí, nějaké 2 desítky piva..Aby to nevyznělo že je nějaký nevyléčitelný alkoholik..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání