Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Děsivé tajemství: V Česku objevili 746 záhadných mrtvol. Nikdo se k nim nehlásí…

Autor: dce, et - 
14. dubna 2016
10:11

746 mrtvých bez identity. Takto děsivá čísla zveřejnili nedávno policisté. Právě k tolika mrtvým se nikdo nehlásí a policisté tak neznají jména zemřelých. Většina z nich jsou bezdomovci, ale najdete mezi nimi i pět novorozenců!

Copak nikomu nechybí? Tak se musí ptát snad každý, kdo se dozví až příliš vysoké číslo mrtvých, o kterých policie nemá žádné identifikační údaje. „Máme 746 záznamů neznámých mrtvých, z toho 473 záznamů na území ČR,“ řekla mluvčí policejního prezidia Ivana Nguyenová deníku Aha!. Poslední aktualizace databáze proběhla 28. března.

273 mrtvých, které policie eviduje mimo Česko, jsou žádosti ze zahraničí u mrtvých, o kterých se předpokládá, že by mohli být občany ČR.

„Z celkového počtu je 31 žen. Nejvíce záznamů je pak z Prahy, a to 240. Mezi mrtvými je jedno dítě a pět novorozenců,“ vypočetla Nguyenová. Případ mrtvého neidentifikovaného novorozence se odehrál v roce 2014. Bezdomovci v kontejneru nalezli igelitovou tašku s mrtvolkou. Pitva potvrdila vraždu, kdy miminku někdo rozmlátil hlavu zřejmě o zeď. Vrah dodnes nebyl nalezen, sousedé ale tehdy podezřívali podivnou partu narkomanů, která se pohybovala několik měsíců v okolí a jedna z žen byla těhotná.

Nejstarší bezejmenný byl nalezen roku 1987, patří ale mezi výjimky – těla v databázi nejsou déle než 20 let. Většina z nich jsou navíc bezdomovci či sebevrahové. To potvrdila i mluvčí policie.

„Jedná se o osoby bez přístřeší, sebevrahy, oběti nešťastných náhod, požárů, dopravních nehod a také pravděpodobné oběti násilné trestné činnosti.“ Dá se tak předpokládat, že mnoho z těl nebude nikdy identifikováno.

„Může se jednat o osoby, které žily na našem území, může jít o cizince, o osoby, které již nemají žádné příbuzné, kteří by po nich nadále pátrali,“ vysvětlila mluvčí Kriminalistického ústavu Petra Srnková.

Nález těla, o nějž nemá nikdo zájem, se stává na dlouhou dobu břemenem pro stát. Vzorky ze zemřelých těl, použitelné k identifikaci, se musí uchovávat 20 let, poté je vražda promlčena. I po promlčení se ale nevyhazují! Vzorky se převedou do archivu, kde pobudou sto let. Až po uplynutí této doby dojde k likvidaci. Ostatky musí na vlastní náklady pohřbít obec, kde bylo tělo nalezeno. Nikdy se nesmí zpopelnit. Skončí v tzv. mělkém hrobu, aby byla možná případná exhumace.

Policie ovšem disponuje několika možnostmi, jak mrtvého identifikovat, i pokud se o něj nikdo nehlásí. První je zveřejnění podoby zemřelého. Ne vždy je to možné, obzvláště pokud jsou ostatky nalezeny po dlouhé době. Na řadu pak přichází odběry DNA v Kriminalistickém ústavu v Praze. Z nich však zjistí policie maximálně pohlaví, protože v minulosti se nebraly vzorky na genetiku ani obětem, ani případným příbuzným. Odhadnout se dají případná zranění či nemoci, kterými člověk za života trpěl.

analog ( 31. října 2016 12:47 )

mazd ( 9. června 2016 15:43 )

Je někde odkaz na stránky, kde to lidé můžou běžně shlédnout?

stacho ( 14. dubna 2016 16:46 )

A ten zbytek ted' vyženou, musí udělat prostor pro uprchlíky...

pekaaaros ( 14. dubna 2016 16:13 )

jo jsme pasivní národ. spíš držíme hubu a čumíme do země. o tom žádná. ale je se co divit? už na základce to začíná. "Má někdo nějaký dotaz?" nikdo nic. a přitom každej by měl sto dvacet dotazů. Ale proč se ptát? Zeptáš se a automaticky se ze zadních lavic ozve "hááá to je debíííl to je debíííl" a nakonec se ti za ten dotaz vysměje i ten učitel, co se ptal, jestli má někdo nějaký dotaz. Tímhle demotivačním jednáním jsme světová rarita. jinde ti to vysvětlej a nikdo se ti nevysměje, byť je otázka sebeblbější. Ještě ti to vysvětlí jako nejvědečtější věc na světě. mohl bych vyprávět o zkušenostech z Francie.

carisima ( 14. dubna 2016 14:15 )

Je to proto, že lidi neumějí vyslovit svůj nesouhlas s něcím nebo něco žádat. Jsou jedinci, ale s těmi se snadno zametá. patřím k nim, a moje zkušenosti od roku 1997 jsou docela frustrující. Pasivitu našich občanů kritizují i v zahraničí. Je zřetlná a umožňuje rozbujení plevele ve společnosti.Jsou tu privilegovaní, co si vše koupí a stávají se někdy i beztrestnými.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání