Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Renata zemřela po transplantaci ledviny: Rodina chce od špitálu 2,3 milionu

Autor: Jitka Pecharová - 
11. dubna 2016
21:31

Lékaři jí slibovali, že po transplantaci ledviny bude žít dalších 30 let! Renata (†40) z Liberecka ale zemřela půl roku po operaci. Její blízcí to dávají za vinu hradecké nemocnici.

Renatu zabila infekce, kterou podle nich špitál podcenil. Žena, po níž zůstal postižený syn se svalovou dystrofií, žila do zákroku normálně. Měla sice jen jednu ledvinu se sníženou funkčností a chyběla jí slezina, o kterou přišla jako malá při autonehodě, ale to ji nijak neomezovalo.

„Byla zdravá bez potřeby dialýzy,“ řekla neteř zesnulé Daniela Dobešová, která je zdravotní sestrou ARO, a přístup k péči o tetu ji proto šokoval. Transplantaci ledviny lékaři Renatě údajně doporučili s tím, že je lepší provést ji v době, dokud nemá zdravotní potíže a není v rizikovém věku.

Nový orgán se pro ni našel už tři týdny po zápisu do transplantačního programu. Operace proběhla v pořádku. Už po třech dnech ji ze špitálu pustili s tím, že bude docházet na kontroly. Po pár týdnech jí ale začalo být špatně. Zvracela, hubla, slábla. Laboratorní výsledky byly špatné. Lékaři přesto nerozhodli o její hospitalizaci.

Poslali ženu domů, kde se její stav dál horšil, až u ní propukla otrava krve. „Skoro půl roku byla na JIPce, kde se z toho vyhrabala. Přeložili ji pak na standardní oddělení, kde jí ale několik dní nedávali léky proti infekci, což vedlo opět ke zhoršení stavu,“ popsala neteř Renaty. Další kolo boje o život žena již nezvládla.

Renatin manžel a další příbuzní nemocnici zažalovali o 2,3 milionu korun odškodného. Podle nich měla nemocnice na zhoršený stav pacientky reagovat podstatně dříve. „Nesetkala jsem se s tím, aby zdravý člověk ve vhodném věku pro transplantaci takto skončil,“ řekla Daniela Dobešová.

Rodina zesnulé se již setkala s právníkem nemocnice u hradeckého soudu. Ten jednání ale zatím nezahájil. Špitál vinu odmítl a soudce pozůstalým řekl, aby zvážili, zda půjdou do sporu vzhledem ke znaleckému posudku, který vyznívá příznivě pro nemocnici. „Nemocnice lituje toho, jak ten případ tragicky dopadl. Zastává však názor, že péče byla v pořádku,“ řekl právní zástupce hradecké nemocnice Lukáš Mohyla.

zednik ( 12. dubna 2016 14:51 )

 Měla sice jen jednu ledvinu se sníženou funkčností a chyběla jí slezina, dítě se jí narodilo se svalovou dystrofií, ale jinak zdravá rodina jak řepa. Doktoři jí najednou nabídli transplantaci ledvinu, nic jí k tomu neřekli, jen že bude žít ještě 30 let. A ona se neptala. Takhle nějak to asi bylo, že je jakákoliv operace vždy riziková rodina nikdy neslyšela. Téměř dva a půl melounu by se teď rodině hodilo.

atakdale ( 12. dubna 2016 12:28 )

buďte uplně v klidu, že se nikdy nedozvíte, jak to bylo, protože doktoři proti sobě až na hodně velký výjimky nepůjdou. prostě to nejde. neexistuje. zametání průserů pod koberec je jejich specialita a pokud se vám samotným nestane, že v nemocnici natáhnete brka vy nebo váš příbuznej, tak jste v pohodě. až se vám to stane, tak pak sami uvidíte.

thheodor ( 12. dubna 2016 11:03 )

Naprosto šílená zpupnost té její neteře, o to horší že zdravotní sestry-má v hlavě absolutně vymetono-transplantace ledviny je vždycky nejistý podnik-a je vlastně zázrak,že se dělá a výsledek je extrémně nejistý.Ta kráva nebeská-nezná slovo POKORA.

hana5 ( 12. dubna 2016 09:18 )

Kde jen začít. Ano, lékaři nejsou neomylní, ovšem očekává se to od nich. Pokud chybu udělají, mají ji zaplatit. Dobře, souhlasím, pokud chybu udělá lékař kvůli své neznalosti a špatnému úsudku, ale nikoliv pokud chybuje proto, že je v práci už 30 hodin v kuse. To je věc, kterou lékař neovlivní, ale lidé jako vy ji berou jako jeho problém. Statisícové platy - jsem z lékařské rodiny, mezi doktory a zdravotnickými pracovníky se pohybuji celý život, ale šestimístný plat má jeden jediný, a to je profesor, který přednáší na celosvětových kongresech (a je mu přes 60,jen tak mimochodem) Zaplacení studií - víte, vezmu-li v potaz, že moji rodiče tady pracovali a odváděli daně 35 let, ačkoliv kdyby odešli jako jejich známí, tak by mi na studia bohatě vydělali, tak opravdu necítím potřebu něco doplácet Rozdílné náklady - je zajímavé, že doktory označujete za debily, protože prý nevidí vyšší náklady na život v západních zemích. Co kdybyste si dal tu práci a zjistil si např. poměr mezi průměrným platem lékaře (který je u nás dost nadnesený, ale budiž) a životním minimem nebo jiným ukazatelem životní úrovně? Jak mi vysvětlíte, že slečna pár let po škole si odjela do Anglie, tam pracovala 3 roky a když se vrátila, měla vyděláno dost aby si sama otevřela praxi aniž by si musela brát úvěr, který jiní lékaři tady splácí 10 let?

stanislavpolacek ( 12. dubna 2016 07:31 )

Ta paní měla smůlu protože nebyla žádná celebrita a nebo vysoce postavená osoba o kterou by se okamžitě začaly starat ty nejlepší kapacity. A za takový přístup k léčbě a způsob léčby by chtěly přidat? N*A*S*R*A*T !!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání