Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Víme, kdo otrávil naše děti na škole v přírodě: Rodiče připravují hromadnou žalobu

Autor: haj - 
9. dubna 2016
09:49

Desítky dětí ze školy v přírodě v Žihli skončily v noci ze středy na čtvrtek se střevními potížemi v nemocnici. Dle informací webu Tn.cz se nyní rodiče chystají podat hromadnou žalobu. Objevují se totiž svědectví o tom, že nákaza se nerozšířila od školáka, který by už nemocný přijel, ale že se děti na škole v přírodě otrávily jídlem.

Kvůli zdravotním obtížím se dětem pobyt mimo domov poněkud pokazil a zkrátil. V nemocnici už ale naštěstí většina z nich neleží a doléčují se doma. Rodiče ale nad náhlým onemocněním svých ratolestí nehodlají mávnout rukou, a dokonce zvažují, že hromadně žalují firmu, která areál školy v přírodě vlastní. Tvrdí totiž, že šlo o otravu z jídla.

„Žákyně třetí třídy měla sice potvrzení o bezinfekčnosti, ale podle zdravotního deníku trpěla průjmy už v úterý, kdy děti přijely,“ tvrdila novinářům ředitelka areálu Alena Soprová. Podle záchranářů, kteří na místě zasahovali, ale nákaza propukla teprve během pobytu a na vině bylo tamější jídlo. „Opravdu je to čistě jenom z toho, že něco špatného snědly. Řekla to i paní doktorka, primářka přímo vysvětlila tu zprávu,“ uvedla pro web Tn.cz maminka jednoho z otrávených žáků.

K této variantě se přiklání i lékař David Härtel. „Kdyby tam byla nákaza od nějaké jiné osoby, která by to tam přivezla, tak to samozřejmě takhle nemůže vzniknout – to by bylo postupný. Během dvou dnů nemůže jedna osoba všech sto lidí obejít,“ myslí si doktor.

Údajně se také nemělo jednat o první takovou nákazu v zařízení. „V loňském roce byly v této škole v přírodě děti z 1. ZŠ Most. Plno jich tam prodělalo průjmy a zvracení, včetně mojí dcery. Přivezli mi ji v hrozném stavu,“ líčila svůj zážitek se žihelskou školou v přírodě divačka televize Nova.

Co zdravotní potíže školáků doopravdy způsobilo, je zatím v šetření. Výsledky šetření krajské hygienické stanice by měly být hotové začátkem příštího týdne, ovšem hygienikům práci dost zkomplikoval fakt, že nemohou prověřit vzorky školního jídla. Kvůli změně zákonů si je už totiž školy v přírodě nemusí pro případ kontroly schovávat.

latabitha ( 9. dubna 2016 18:48 )

Jen ať je pěkně zažalují, když se neumí postarat ani o nezávadnost jídla a měli to opakovaně . Můžou jít kydat prasatům, umělci . Kdo měl např. rotavirovou infekci, tak ví, co je to za svinstvo. Průjem zvracení, silná dehydratace (nic v sobě neudržíte, vše jde ven)...hrozí selhání krevního oběhu...Znáte statistiku úmrtnosti dětí na rotavirovou infekci? Ne? To byste si početli a prý průjem...to nic není. Hlupák zůstane hlupákem.

deratizater ( 9. dubna 2016 16:50 )

snaha některých lidí ze všeho vytřískat peníze je taky k pokakáni.

bhjpl ( 9. dubna 2016 14:15 )

Naše děti, tak Blesk vyslal své děti na výlet.

henryj ( 9. dubna 2016 14:13 )

Nebylo by od věci to shodit na TOP 09 a ODS,tam se to pořád prohání,takže by se to hodilo.Stejně jsou na H:O:V:N:O:v republice.

malenabald ( 9. dubna 2016 13:22 )

včera se k tomu opravdu vyjadřoval ředitel školy

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání