Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zemřeli dva senioři a čtyřleté dítě: Je to osm let od tragické nehody tramvají v Ostravě

Autor: dce, ČTK - 
11. dubna 2016
19:08

Je tomu již osm let, co v Ostravě došlo k tragické nehodě dvou tramvají, které se čelně srazily na jednokolejné trati ve Vřesině. Tři lidé při nehodě zahynuli. Soud nakonec uznal chybu řidiče a poslal ho na čtyři roky do vězení. Selhal prý lidský faktor. 

Bylo 11. dubna 2008 před šestou hodinou večer. Po jednokolejce mezi zastávkami Poruba koupaliště a Vřesina v Ostravě jely proti sobě dvě tramvaje. Za normálních okolností by se vyhnuly, ale zapracoval lidský faktor – jeden z řidičů nerespektoval zákaz vjezdu a dvě tramvaje linky 5 se čelně srazily.

Následky byly nedozírné – na místě zemřel teprve čtyřletý chlapec a devětasedmdesátiletý muž, jeho o jedenáct let mladší žena podlehla těžkým zraněním v nemocnici. Dalších 38 lidí bylo zraněno, z toho 13 těžce. Mezi nimi byl i řidič tramvaje, který nehodu zavinil. "Je na tom vážně fyzicky, ale psychicky ještě hůř," potvrdila před 8 lety mluvčí Městské nemocnice v Ostravě-Fifejdách Marie Dlabalová.

Zranění byli rozvezeni do tří nemocnic po Ostravě. "Nejčastěji měli poraněný hrudník a krční páteř, dále zlomené končetiny. Mezi zraněnými byla i těhotná žena, která měla štěstí v neštěstí. Kovová tyč jí zasáhla rameno, aniž by poranila plíce. Žena porodila císařským řezem holčičku, která je na jednotce pro nedonošené děti," upřesnila Dlabalová.

Už tři dny po nehodě na místě provedli policisté rekonstrukci i s řidičem druhé tramvaje. "Když jsem pochopil, že to neubrzdím, snažil jsem se dostat ven z kabiny," řekl. Náraz muže odmrštil dále do vozu a jemu se podařilo dostat se ven. Během prvních hodin tak patřil mezi jednu z oznamovaných obětí – nikdo si totiž nedovedl představit, že takový náraz řidič mohl přežít, a nevěděli, že se mu podařilo včas utéct.

Po necelých dvou týdnech se řidič tramvaje Petr Hroch přiznal k chybě a uznal svou vinu na nehodě. Krajský soud muže nakonec poslal na čtyři roky do vězení a přidal ještě zákaz řízení všech vozidel určených k hromadné přepravě osob na pět let.

"Rozsudek přijímám, nastoupím do výkonu trestu," uvedl Hroch. Dodal, že pro rodinu to bude určitě zklamání, a že každý obžalovaný by byl rád za podmínku. "Odpykám si trest a můžu žít dál," konstatoval.

Drážní inspekce uložila navíc Dopravnímu podniku Ostrava pokutu milion korun. Na stejné trati proti sobě v roce 2007 dvakrát vyjely tramvaje, podnik podle Drážní inspekce události nehlásil a nepřijal dostatečná opatření.

Lucio1 ( 11. dubna 2016 21:20 )

 Mezi jiným jsem vyráběl i magnetické brzdy do tramvají, nějak nechápu proč to neubrzdil., fungují dost rychle., lidi sice padají jako hrušky ale tramvaje stojí na pár metrech..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání