Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jako Nečesaný: Mladíka z vraždy osvobodili, pak ho usvědčil spoluvězeň!

Autor: ČTK ljš - 
7. dubna 2016
11:10

Případy Lukáše Nečesaného a Maroše Straňáka mají mnoho společného. U obou byly jedním z klíčových důkazů pachové stopy, oba soud pustil na svobodu a následně odsoudil na základě svědectví spoluvězňů. V případě Straňáka je už rozhodnutí zřejmě definitivní, Nečesaný má stále šanci vše zvrátit.

O případu Lukáše Nečesaného se toho už napsalo hodně, naproti tomu případ Slováka Maroše Straňáka a Čecha Davida Šimona příliš známý není. Oba dostali výjimečné tresty 24,5 a 20,5 roku za loupežnou vraždu seniora ve Slopném na Zlínsku.

Slovák Straňák a Čech David Šimon podle obžaloby přepadli sedmasedmdesátiletého muže v jeho domě v září 2011. Útočníci seniora opakovaně surově bili po celém těle, škrtili a kopali. Podle znalců mu zasadili desítky ran. Zraněním na místě podlehl. Pachatelé si z domu odnesli asi 3000 korun a šperky za 14 000 korun.

Dokazování v případu ale bylo velmi složité.  Mrtvého seniora s rozbitou hlavou totiž našli příbuzní, kteří si mysleli, že upadl a zranil se sám. Násilnou smrt odhalila až pitva. V té době však už rodina stopy na místě činu uklidila. Zlínský krajský soud nejprve dvojici zprostil obžaloby pro nedostatek důkazů, z podnětu vrchního soudu však nakonec poslal pachatele do vězení. Podobně jako v případě Lukáše Nečesaného se totiž objevily nové důkazy právě v podobě výpovědí spoluvězňů, jimž se Straňák prý ve vazbě s vraždou svěřil. Prý se chlubil, že mu vinu nikdo nedokáže.

Straňák i Šimon se několikrát odvolávali. Ve čtvrtek Ústavní soud (ÚS) zamítl stížnost prvního z nich. Stížnost se týkala důkazního využití pachových stop. Straňák je považuje za neprůkazné, stejně jako svědecké výpovědi spoluvězňů. Apeloval na zásadu, podle níž mají soudy v pochybnostech rozhodovat ve prospěch obžalovaného.

ÚS s odkazem na americkou či německou praxi znovu potvrdil, že pachové stopy jsou při splnění přísných podmínek použitelné v trestním řízení. Nároky na práci s pachovými stopami kriminalisté i soudy v případu vraždy ve Slopném dodržely. "ÚS nemá, co by tomuto hodnocení vytknul," řekl soudce zpravodaj Jaroslav Fenyk.

Straňákův advokát Jaromír Josef nález respektuje, ale vnitřně se s ním neztotožňuje. Za nevěrohodné označil i některé svědky. Důkazy podle něj neumožňovaly rozhodnutí o vině. Po poradě s klientem zváží další kroky. V úvahu teoreticky připadá stížnost k Evropskému soudu pro lidská práva.

Video Lukáš Nečesaný: Soud ho poslal znovu za mříže na 13 let - Lucie Šulcová
Video se připravuje ...

 

 

 

xandrax ( 7. dubna 2016 15:28 )

tak plesk si všiml že zapomněl u migrantů diskuzi a zrušil ji

xandrax ( 7. dubna 2016 15:01 )

selhal faktor policie a kriminálky, řádné stopy po přivolání k činu, v Eg. to bylo podobné

xcarodejka ( 7. dubna 2016 14:41 )

Někdy nevím, jakým dílem se u "paskvil řešení" jedná u institucí o neschopnost - pohodlnost - záměr/úmysl/. Nejhorší je to poésilední, jelikož to by znamenalo korupci a již pokročilé stadium rakoviny společnosti.

xandrax ( 7. dubna 2016 14:09 )

tak ti nevím, nemáme plné basy? měli by přistavět, pak to běhá po svobodě, vč. politiků(Ráth, Nečas dostal řád, rodiče Nečesaného dál na svých postech atd.. jen Kramný sedí a soudruh Ranďák radši umřel), všechny výsledky jsou jasné a vachrlaté zároveň, to jsme dopadli,... ,,musím se přepínat z nicku

harmonie ( 7. dubna 2016 14:01 )

diskuze je dnes i u tmavých, já žasnu pleskáči

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání