Kromě zmíněné trojice chce policie obžalovat ještě další dva lidi kvůli tomu, že trestný čin nepřekazili. „Soud je může potrestat až třemi roky vězení,“ uvedla mluvčí pražského městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová.

Tři hlavní postavy případu podle policie minimálně od září 2014 plánovaly útok zápalnými láhvemi na nákladní vlak s vojenským materiálem na hlavním tranzitním železničním uzlu z Prahy do Plzně v úseku Radotín–Beroun. Policie případ vyšetřovala téměř rok. Za tu dobu se dostaly do médií informace, že se uskutečnil vyšetřovací pokus ve Velimi u Kolína, který prokázal, že vlak jde zapálit láhvemi naplněnými hořlavinou.

Ve vazbě je do dneška jeden z hlavních obviněných. „Klient považuje celý případ za výsledek policejní provokace a žádný teroristický útok provést nechtěl,“ napsal před časem jeho advokát Ondrej Štefánik. Advokát svého klienta za teroristu nepovažuje. „Působí na mě jako mladý a přemýšlivý člověk, rozhodně ne jako osoba, která by chtěla někomu ublížit,“ uvedl Štefánik. Za propuštění vazebně stíhaného muže několikrát protestovalo anarchistické hnutí v okolí pankrácké věznice. Radikální část anarchistického spektra na znamení nesouhlasu s uvězněním také několikrát zapálila policejní auta.

Na konci loňského roku se naopak dostal z vazby další z hlavních obžalovaných. Důvodem tehdy byla chyba justice. Státní zástupce nepodal včas návrh na ponechání obviněného ve vazbě, kde byl kvůli obavám, že by uprchl, aby se vyhnul trestnímu stíhání. I on policejní stíhání odmítl. Po propuštění z vazby řekl Deníku Referendum, že útok na vlak byl nápadem policejních agentů, kteří se do skupiny anarchistů infiltrovali. Poslední z hlavních obviněných je pak žena, kterou policie od začátku vyšetřuje na svobodě.

Zbývající dva obvinění se podle informací médií scházeli se zbytkem skupiny v konspiračním bytě. Věděli o plánech, ale nenahlásili to policii.

Třem z pěti stíhaných podle Zenklové policisté rozšířili původní obvinění o trestný čin přípravy útoku na úřední osobu. Spis s kauzou má nyní na stole žalobce. „Státní zástupce si nyní policejní návrh prostuduje a poté rozhodne o dalším postupu,“ dodala Zenklová. Případ může poslat k soudu, vrátit policii k došetření nebo rozhodnout jinak.

Razie proti levicovým extremistům se odehrála loni 28. dubna. Celkem bylo zatčeno deset lidí, obviněno jich bylo šest. Případ šestého člověka, stíhaného pro nedovolené ozbrojování a přechovávání hromadně účinné zbraně v bytě, byl z pražské části vyčleněn. Zabývají se jím justiční orgány v Brně.