Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Muž (64) ubil k smrti svou matku: K soudu ho přivezli na vozíku

5. dubna 2016
13:20

Až výjimečný trest může dostat čtyřiašedesátiletý Jan Boor, který podle obžaloby loni v létě zavraždil v Písku svou matku. O 19 let starší ženu prý několik dní napadal a škrtil. Státní zástupce uvedl, že ženu zabil zvlášť trýznivým a surovým způsobem. Případ začal v úterý řešit českobudějovický krajský soud.

"Úmyslně jsem ji nezabil, nevěděl jsem v tu chvíli, co dělám," řekl v úterý Boor před soudem, kam jej vězeňská služba dopravila na invalidním vozíku. Boor, který se v minulosti mimo jiné věnoval závodně i boxu, ve vazbě podstoupil operaci srdce, kdy mu lékaři do těla vložili kardiostimulátor.

Obžalovaný žil se svou matkou ve společné domácnosti. Podle obhajoby se o ni staral, žena v poslední době kvůli zdravotním problémům téměř nechodila. Z výpovědí svědků v přípravném řízení však vyplynulo, že soužití obou starších lidí nebylo harmonické. Jedna ze sousedek policii řekla, že se jí Boorova matka svěřila s tím, že ji syn týrá. Další sousedka vypověděla, že v den, kdy patrně seniorka zemřela, slyšela z bytu podivné zvuky.

Boor dnes před soudem řekl, že loni v červenci přišel domů a matka byla od krve. Podle něj se uhodila nebo upadla, ale nechtěla přivolat lékaře. Boor se později prý snažil o to, aby se žena šla umýt. "Ona ale nechtěla, tak jsme se chytli. Ona upadla na zem, ale zdálo se mi, že dýchá. Přikryl jsem ji dekou a nechal ji tam ležet přes noc," řekl. Druhý den zjistil, že je žena mrtvá.

Tato verze se však liší od té, kterou uvedl na výslechu u policie. "Tam jste řekl, že jste ji napadl pěstí, a dneska tvrdíte něco jiného," uvedla předsedkyně senátu Olga Smrčková. Podle státního zástupce Petra Duška celou tragickou událost ovlivnil fakt, že Boor intenzivně pil alkohol. "Případ mě zaujal svou brutalitou, kdy syn svou matku de facto ubil k smrti," řekl Dušek.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání