Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Největší simulant v Česku: Za 5 let ho 1700krát hospitalizovali. Pojištovnu stál 5,6 milionu

Autor: jp - 
4. dubna 2016
15:50

V simulování nemocí nemá konkurenci Pavel K. (59) z Rychnovska! Pět let vodil za nos záchranky a personál desítek českých nemocnic. Předstíral zejména infarkty a ve špitálech si tím obstarával téměř nepřetržité bydlení a jídlo zdarma! Jeho „léčba“, hrazená pojišťovnou, stála přes 5,6 milionu.

Kvůli podvádění s nemocemi muž stanul před soudem. Dlouho u něj ale nepobyl. Odmítl vypovídat a požádal, aby proces probíhal bez jeho přítomnosti. Moc vět z něj však nedostali ani policisté během vyšetřování, protože i jim odmítl odpovídat na jejich dotazy. „Je to snůška polopravd a nesmyslů,“ vyjádřil se však stručně ke svému obvinění alespoň u soudu, který před procesem rozhodl o jeho vazebním stíhání.

V minulosti již souzený a trestaný muž začal se simulováním po propuštění z vazby. Neměl střechu nad hlavou, peníze, ani stálý příjem, ač je invalidní důchodce. Penzi prý totiž odmítl. „Pro mě je důchodce někdo, kdo sedí na lavičce a krmí ptáky. A to je hrozná představa,“ vysvětloval po zadržení.

Svoji špatnou sociální situaci muž řešil tím, že si přes tísňovou linku 155 z důvodu akutních zdravotních potíží vynutil příjezd záchranky nebo osobně přišel do nemocnice. „Uváděl, že má bolesti na hrudi s vystřelováním do ramene, že zvrací, hůře dýchá či další příznaky infarktu,“ popsala státní zástupkyně Lenka Faltusová. Často u toho tvrdil, že je řidičem kamionu či majitelem autodopravy a náhlé bolesti ho postihly při průjezdu regionem. Většinou mu ale nic nebylo. Než se na to ale přišlo, stačil zmizet a přesunout se do jiného města.

Na mapce jsou znázorněna města, ve kterých muž navštívil nemocnice. Do některých se několikrát vracel. Na mapce jsou znázorněna města, ve kterých muž navštívil nemocnice. Do některých se několikrát vracel. | Jitka Pecharová

Léčbu zneužil 1700krát

Pojišťovna, která léčbu hradila, připsala za pět let na konto podvodníka kolem 1700 případů jeho zbytečných vyšetření a pobytů v nemocnici. „Jednalo se o hospitalizace v rozmezí dvou až tří dnů,“ uvedl pracovník poškozené Zaměstnanecké pojišťovny Škoda. Do některých špitálů se muž přitom hodně vracel. Jen v pražské fakultní všeobecné nemocnici s ním měli tu čest 61krát. V Hradci Králové s ním řešili asi 30 případů.

Proti simulantům není obrana

Lékaři jsou proti simulantům bohužel bezradní. „Není proti tomu obrana. Vždycky platí zásada, že pacientovi musíme věřit. Nikdo si nedovolí poslat ho pryč, i když přijde poněkolikáté a je to podezřelé. Pamatuju si pána, který chodil 10 let s bolestmi na hrudi, a pak ho přivezli s opravdovým infarktem,“ řekl náměstek ředitele hradecké nemocnice Zdeněk Tušl.

Nejen podvodník! Také zloděj a chlípník!

Pokud soud Pavla K. uzná vinným, může skončit za mřížemi až na 10 let. Ve vězení to už přitom dobře zná. Pykal v něm za osahávání nezletilé dívky, kvůli kterému měl po výkonu trestu podstupovat ambulantně sexuologickou léčbu, ale té se vyhýbal. Provinil se také jako zloděj. V obchodě ukradl elektrický holicí strojek a balíček kávy. Dostal za to 300 hodin veřejně prospěšných prací.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání