Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Gang chtěl vykrást vilu Bémova exnáměstka: Kdyby nespolupracoval, zastřelili by mu ženu a děti

Gang chtěl vykrást vilu náměstka primátora: Byli připraveni jeho rodině i ublížit.
Gang chtěl vykrást vilu náměstka primátora: Byli připraveni jeho rodině i ublížit.  (Autor: archiv Blesku)
Autor: ČTK - 
4. dubna 2016
15:32

Pražský městský soud začal projednávat případ pětičlenného gangu, který se podle obžaloby chystal vyloupit vilu bývalého náměstka pražského primátora Rudolfa Blažka. Dva muži vinu odmítli, jeden se k podílu na plánovaní loupeže přiznal. Zbývající dva zatím nevypovídali. Muži podle obžaloby chtěli bývalého politika střelnou zbraní donutit, aby jim otevřel domácí trezor. Předpokládali, že tam bude nejméně osm milionů eur (přes 220 milionů korun). Podezřelým za to hrozí až 15 let vězení.

Obžaloba podezřelé popisuje jako organizovanou skupinu, která se na loupež chystala nejméně od května 2014. Na loupež měli připravené kukly a střelné zbraně. Pokud by v domě politika byli další rodinní příslušníci, tak podle spisu byli odhodláni jim ublížit v případě, že by přepadený na výhrůžky střelnou zbraní nereagoval.

Gang přepadení podle spisu naplánoval na 27. listopadu 2014. Muži měli před loupeží sraz na domluveném místě, kam jeli dvěma různými auty. Loupež však nestihli. Policisté je zadrželi, když směřovali na místo činu.

Za hlavního organizátora případu obžaloba označila cizince Florio Selmanaje, který rozdělil role jednotlivým členům gangu, prověřoval politikovu vilu, opatřil plán obydlí nebo fotografie rodiny. Sehnal také pistole na přepadení nebo zajistil byt, kam se měli lupiči po činu ukrýt a rozdělit si kořist. Selmanaj zatím nevypovídal.

Další tři cizinci podle detektivů získali tip na loupež, podíleli se na získávání různých informací nebo věcí pro přepadení. Při loupeži měli mít role řidiče, další měl zlikvidovat auto, které chtěli použít k úniku. Muži se dnes k případu při výpovědích postavili poměrně odlišně. „Neztotožňuji se s obžalobou,“ řekl jeden z nich. Prohlásil také, že některé další obžalované vůbec nezná.

Další muž se snažil svalit vinu na údajného hlavního organizátora. Další zase uvedl, že o celé akci věděl, nechtěl se ale zapojit přímo do loupeže. Uvedl ale, že nemohl „vystoupit z rozjetého vlaku“, a tak přijal roli řidiče.

Posledním obžalovaným je policista a fotbalový rozhodčí Zdeněk V. Podle obžaloby zbytek skupiny jistil tak, že byl napojen na policejní vysílačky a gang by upozornil v případě problémů. Před výslechem Zdeňka V. a Selmanaje dostali u soudu přednost výpovědi utajeného svědka, který se měl akce také účastnit. Plány gangu však nahlásil policii. Do gangu se také díky němu infiltrovali dva policejní agenti.

Německy hovořící agenti začali mluvit jako první z některé z vedlejších místností soudu, aby byla zachována jejich anonymita. Jeden z nich podrobně popsal plán loupeže a rozdělení rolí. Mimo jiné zmínil, že gang chtěl otrávit psa, který vilu hlídal. Pokud by Blažek nechtěl trezor vydat, tak bylo úkolem jej zmlátit a pevně spoutat.

Před soudem dnes měl vypovídat i samotný Blažek. Kvůli prodloužení výpovědí však z budovy soudu odešel. Novinářům řekl, že se do vynesení rozsudku nechce k případu příliš vyjadřovat. Odmítl také, že by měl v trezoru částku, na kterou lupiči pomýšleli.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání