Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Znalec Janouškovy nehody měl zkreslit posudek, policie ho obvinila

Autor: ČTK - 
1. dubna 2016
10:39

Policie obvinila soudního znalce v trestní kauze nehody lobbisty Romana Janouška z toho, že schválně předložil hrubě zkreslený posudek. Hrozí mu až tři roky vězení a také zákaz činnosti. ČTK to dnes sdělil mluvčí Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 2 Ondřej Šťastný. Za sražení ženy autem byl Janoušek nakonec odsouzen na 4,5 roku, trest má nyní přerušen ze zdravotních důvodů. Podnět k prověření znalců obhajoby podal soudce Tomáš Kubovec, který měl kauzu na starosti.

„Ve věci jde o důvodné podezření z úmyslného vypracování hrubě zkresleného znaleckého posudku,“ uvedl Šťastný bez zmínění jména obviněného a s tím, že státní zastupitelství zatím s ohledem na probíhající vyšetřování nebude sdělovat žádné další informace. Posudky pro Janouška zpracovával dopravní znalec Jiří Doleček a dále také společnost Dekra Automobil.

Opilý Janoušek naboural v březnu 2012 v pražské Michli do vozu vietnamské řidičky a od nehody ujel. Když zastavil na červenou, žena jej dohonila, stoupla si před jeho vůz a chtěla s ním situaci řešit. Muž proti ní nejdřív dvakrát popojel, poté se na zelenou rozjel, řidičku porazil a ujel. Nedaleko jej dopadli policisté. Ženě, která strávila měsíc a půl v nemocnici, později lobbista zaplatil odškodné 900.000 korun.

Janoušek se hájil tím, že řidičku v okamžiku střetu neviděl a že ji zřejmě zachytil jen zpětným zrcátkem. Tuto verzi, kterou potvrzoval znalec Doleček, však vyvrátily jak odposlechy lobbistova telefonu, tak i revizní znalecký posudek z Ústavu soudního inženýrství Vysokého učení technického v Brně.

Jeho autoři v soudní síni zkritizovali i teorii Dekry, podle níž se žena sama zachytila zpětného zrcátka a nechala se následně Janouškovým vozem vléct. V posudku obhajoby prý bylo několik variant, přičemž ani jedna nebyla technicky přijatelná. Program, který Dekra při zpracování simulací použila, se prý pro analýzu dopravních nehod obvykle nepoužívá a není běžně přezkoumatelný. Výpočty tak podle Ústavu soudního inženýrství nebyly korektní, protože je nebylo možné exaktně potvrdit.

rumungro ( 1. dubna 2016 15:29 )

Doufám,že dojde taky na falšovatele údajů,týkajících se veřejného mínění.Sobotkovy instrukce,které měl v emailech,nepřestaly mít platnost.

cotonice ( 1. dubna 2016 13:06 )

Co to je zase za šaškárnu? Proč potřebujete 1000 posudků na zcela jasný zločin ?Ožrala jel autem , srazil ženu, způsobil těžká zranění, ujel z místa nehody !!! Co, kdo potřebuje víc? Zase Janoušek uplácí protože se mu nelíbí vězení? Je to hajzl a všichni ti ,kteří ho v těchto lumpárnách podporují jsou stejní !No to jsem zvědyvá ,který soudce se zase nechá uplatit.Jen totální kretén věří , že Janoušek je nevinný. 4,5,roku ,které dostal jsou výsměchem všem slušným lidem.

zednik ( 1. dubna 2016 12:19 )

Proč soud potřeboval znalce ve zcela jasné věci. Janouškovi to ale může být jedno, on se do vězení stejně už nikdy nevrátí.

majojo ( 1. dubna 2016 12:11 )

 Bylo u toho padesát svědků, byli u toho policajti, gauner byl sežranej jak Karkulka - a znalec zkreslil posudek? No to si snad ten vychcanej advokát dělá srandu, ne? Pro toho zákony začnou platit až tehdy, když se něco stane jemu nebo jeho rodině.

joudajoudovy ( 1. dubna 2016 10:53 )

kdy se advokat sokl zacne zaobirat klienty, kteri byli vazne postizeni a prestane zastupovat moralni kreatury? nahrabano ma dosti, takze by mohl jiz cinit dobre skutky!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání