Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Policisté mu shodili z vrtulníku 10 milionů: Soud vyděrači snížil trest

Autor: ČTK ljš - 
23. března 2016
10:51

Přiznal se 14 dní před vypršením činu a teď půjde sedět! Olomoucký vrchní soud Ondřeji Staňkovi (31) obžalovanému za hrozby bombovými útoky v Olomouckém kraji v roce 2003 trest sice snížil, za mřížemi ale stráví o pouhý rok méně, tedy pět let. Odvolací soud přihlédl k jeho doznání i k době, která uplynula od spáchání činu. Muž si trest odpyká v mírnějším typu věznice s dozorem.

Tehdy osmnáctiletému mladíkovi shodila kvůli hrozbám policie z vrtulníku deset milionů korun, peníze z obavy z vyzrazení si však nepřevzal. Staněk se k činu policii sám po letech přiznal, 14 dní před promlčením činu.

Staněk policii pohrozil bombovými útoky v březnu 2003, kdy poslal poštou olomoucké policii výhružný dopis. Požadoval, aby mu bylo shozeno deset milionů korun 20. března z vrtulníku na jím zadaných 25 místech v balících po částkách 400.000 korun. Vyhrožoval přitom, že pokud se tak nestane, nechá o čtyři dny později v hustě obydlených místech kraje vybuchnout několik nástražných výbušných systémů.

Pro zvýraznění hrozby nastražil téměř půlkilogramovou výbušninu na železniční most v Olomouci, podle obžaloby však systém nebyl plně funkční.

Událost tehdy zaměstnala bezpečnostní složky v celém kraji, řešila se i na celostátní úrovni. Krajský soud při svém rozhodování vyzdvihl vysokou nebezpečnost Staňkova jednání, podmínky pro mimořádné snížení trestu pod trestní sazbu v jeho případě neshledal.

Staněk se sám po 11 letech přihlásil policii, těsně před promlčením činu. Soudu řekl, že šlo o chybu, které se dopustil ve stresu. Znalci uvedli, že jde o osobnost s narcistními rysy. Pocit z vlastní důležitosti byl podle něj zřejmě i důvod, proč se po letech udal.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání