Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Opilý strojvůdce do vazby nepůjde: Vyšetřují ho na svobodě

Autor: ČTK ljš - 
23. března 2016
10:08

Soud v Havlíčkově Brodě odmítl vzít do vazby strojvůdce vlaku, který usmrtil dva lidi v Golčově Jeníkově. Muži hrozí trest odnětí svobody až na deset let.

Podle soudce Jana Doležala soud neshledal pro vazbu dostatečné důvody. „Státní zástupce navrhoval vzetí do vazby kvůli důvodné obavě, že by obviněný uprchl nebo se skrýval, aby se vyhnul případnému trestu. Pro tento vazební důvod nebyly ve spisu žádné konkrétní skutečnosti,“ řekl Doležal. Hrozba vysokého trestu podle něj sama o sobě nemůže stačit ke vzetí obviněného do vazby.

Strojvedoucí byl v době nehody opilý, je obviněn z ohrožení pod vlivem návykové látky a usmrcení z nedbalosti. V případě prokázání viny hrozí osmačtyřicetiletému muži, u něhož dechová zkouška po nehodě prokázala téměř dvě promile alkoholu, až deset let vězení.

Nehoda se stala v pondělí krátce po 07:00 na přejezdu zabezpečeném světelnou signalizací a závorami. Zabezpečovací zařízení bylo pro kolej, po níž jel posun, vypnuto z provozu a závory byly zvednuty. O vypnutém zabezpečení přejezdu byl strojvedoucí posunu podle mluvčího Drážní inspekce Martina Drápala informován a měl tomu přizpůsobit jízdu. Podle dosavadního vyšetřování jel posun v době nárazu rychlostí přibližně 40 kilometrů v hodině.

Při srážce třicetiletý muž a šestadvacetiletá žena cestující v autě utrpěli vážná zranění, jejichž následkům na místě podlehli. Škoda způsobená nehodou byla podle Drážní inspekce předběžně vyčíslena na 150.000 korun, z toho na vlaku 50.000 korun.

Majitelem vlaku je společnost Lokotrans Servis. Vedení firmy oznámilo, že do doby, než budou známy bližší závěry z vyšetřování příčin tragédie a míry zavinění jednotlivých osob, nebude strojvůdce přidělován k práci přímo v provozu. Společnost je připravena vyvodit vůči strojvůdci příslušné pracovněprávní sankce.

placenta ( 23. března 2016 10:19 )

zavřít majitele firmy co to dopustil nechat jezdit nach.canýho mašinfíru

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání