Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Bachař Olgy Hepnarové: Před popravou se prala o život!

Autor: František Prachař - 
25. března 2016
06:21

„Nevím, jestli to bylo štěstí, nebo smůla, ale tu Hepnarovou, co zabila tolik lidí, jsem koncem její poslední noci hlídal já,“ svěřil se Nedělnímu Blesku statný, prošedivělý chlap, který svůj aktivní život prožil jako zaměstnanec ministerstva spravedlnosti.

„Klidně spala, vím to dobře, tehdy jsem byl mladý a službu jsem bral moc vážně. Velitel směny nám každému kladl na srdce, jak je důležité, aby k žádné »mimořádce« nedošlo. A tak jsem z té ženské nespustil oči.“ Matka vražedkyně se odvolala k Nejvyššímu soudu ČSSR, který rozsudek přezkoumal a potvrdil. Žádost o milost zamítl premiér Štrougal.

Video Film o poslední popravené ženě v ČSSR Já, Olga Hepnarová: Podívejte se na ukázky! - Bontonfilm
Video se připravuje ...

„Tu poslední noc spala kupodivu klidně,“ řekl člověk, který vražedkyni tehdy hlídal. Ležela na obyčejném vězeňském kavalci, v erární hnědé teplákové soupravě, a když pro ni přišli, přijala eskortu nejprve jako něco normálního. „Asi ji zlomilo to, že jsme s ní zůstali s kamarádem sami. Velitel směny jí totiž nejprve přečetl pár vět o tom, že dnes na ní bude vykonán absolutní trest, a odešel. My dva jsme si podle předpisu natáhli bílé rukavice, spoutali jí ruce za zády a vyzvali k odchodu. Ještě v tom prvním poschodí vězeňského bloku to šlo, ale pak se začala prát o svůj život.“

Když dozorce odemkl mříž a otevřel vrata od chodby směřující k cele smrti, vražedkyně se sesunula k zemi. „Začala doslova řvát a ječet, válela se po zemi a pokoušela se nás kopat a kousat,“ vzpomíná prošedivělý muž. „Křičela ‚ne‘ a ‚nechci‘, ‚Nechte mě‘ a myslím, že ji musela slyšet celá Pankrác, i když jsme ji vedli hodně brzy ráno. Ale dva chlapi si se ženskou, notabene s pouty na rukou, poradí. Stejně jsme ji ale museli dílem vléct, a pak dokonce i nést.“

Video Vražedkyně Hepnarová, jak ji neznáte: Ve filmu se objeví nahá! - Bontonfilm
Video se připravuje ...

Oběšení

Finále viděly jen dva páry očí. Olga Hepnarová v předsálí cely smrti ještě jednou vyslechla ortel a jeho zdůvodnění. Pak teprve jeden z katových pomocníků otevřel dveře cely smrti. V místnosti čtvercového půdorysu asi 3 x 3 metry nebylo vůbec nic. Jen ze zdi asi dva a půl metru nad podlahou vyčníval ocelový trn. Na něm byl namotán provaz s oprátkou na konci. Vězeň měl spoutané ruce za zády a na několika místech i nohy. Jeden pomocník měl na starosti oprátku a její vložení na krk, druhý se staral o odsouzeného.

„Poté, co Hepnarová ucítila na krku oprátku, přestala vzdorovat. Došlo ale k tomu, co pak lékař v protokolu označil jako ‚selhání tělesných svěračů‘. Pomočila se, pokálela i pozvracela,“ vzpomíná člověk, který dodnes věří, že podobný osud si masová vražedkyně zasloužila.

Po nasazení oprátky dal jeden z pomocníků píšťalkou signál katovi. Ten po signálu k sobě přitáhl páku, kovový poklop se pod nohama vězně otevřel a tělo sklouzlo asi o půl metru níž. To ale zpravidla nestačilo k tomu, aby odsouzenci byl zlomen vaz. Smrt většinou nastala udušením a u každého po různě dlouhé době.

Tělo popraveného kat s pomocníky dopravil do strašnického krematoria. Celá trojice dohlížela na kremaci, urnu s popelem pak protokolárně předali řediteli vězení, který ji ještě rok uchovával. Pouze ministr spravedlnosti mohl rozhodnout o tom, zda bude vydána příbuzným popraveného. Jinak byla urna zničena.

Popravy

Od počátku šedesátých let byli popravováni už jen mnohonásobní vrazi nebo takoví, kteří vraždili obzvláště zavrženíhodným a pro oběť trýznivým způsobem. To potvrdil i Aleš Kýr z Vězeňské služby České republiky. Posledním popraveným v České republice byl Vladimír Lulek. Zemřel na šibenici 2. února 1989, protože hrůzným způsobem zmasakroval celou svoji rodinu.

Vše o Olze Hepnarové na Blesk.cz naleznete ZDE

Stasiopfer_in_USA ( 24. dubna 2017 23:27 )

[Přeloženo s Google = katastrofa!] Děkuji za článek. Přál bych si koupit pár osobních věcí z ní. Žil jsem Damas v NDR a slyšel o výkonu Olinkas v RIAS Berlíně v západním rozhlasem. Některé Monten jsem musel poslat mi film a my jsme se spřátelili s video večer. Bohužel, mohli bychom se na něj na notebooku. Ale všichni to líbilo. Pozdrav z Portland, Oregon, USA.

pavlik_prca_psy ( 27. března 2016 23:06 )

Ta žena byla v podstatě chudák. Byla nešťastná a nikdo jí nepomohl. Je jen otázkou času, kdy někoho zabije Miloš Zeman

dfghjk ( 26. března 2016 10:42 )

Dolary, šéfe, dolary !!!

prycsvladou ( 26. března 2016 10:16 )

 co vubec udelala ta chudera,dnes ridic zabije autem 3 lidy a osvobodi ho tak jaka je spravedlnost kur-va

glosglober ( 25. března 2016 21:25 )

Máte pravdu.Příklady táhnou !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání