Katčin život vyhasl podle pracovnic botanické zahrady v odlehlejším koutu arboreta u křížení třídy Generála Píky a Drobného ulice. Rozkvétající květiny už dívka nevnímala.

Studentku Katku (†24) zavraždil její bývalý přítel (23) v arboretu brněnské Mendelovy univerzity. Na snímku pravděpodobné místo činu.
Autor: Jiří Nováček

„Nebyla jsem tam a ani tam nepůjdu,“ otřásla se jedna ze zaměstnankyň v liduprázdné botanické zahradě. Ponuré místo je již uklizené, místo tragédie naznačoval jen zbytek policejní pásky.

Vraha zatkli kriminalisté na ulici před jeho domem v Brně, jen pár hodin poté, co ve středu zjistili totožnost mrtvé slečny. Téměř nepochybně jej při příchodu do arboreta a možná i při útěku zachytily bezpečnostní kamery, kterými je botanická zahrada na řadě míst vybavena.

V arboretu Mendelovy univerzity v Brně-Černých Polích našli lidé v úterý 8. března 2016 v 16 hodin mrtvolu zavražděné studentky (+24). Do botanické zahrady přitom měli přístup pouze studenti s průkazkou a zaměstnanci. Vzhledem k členitému terénu a prostupnému plotu však mohl navzdory kamerám u vchodu proniknout dovnitř kdokoliv. Vrah je stále na útěku.
Autor: Jiří Nováček

„Muže jsme obvinili z vraždy,“ řekl Blesku šéf jihomoravské policie Leoš Tržil. Vrahem je podle policie bývalý přítel mrtvé studentky Mendelovy univerzity. Oběť neměla žádnou šanci útok přežít. „Vylučujeme sexuální a loupežný motiv. Hlavní roli hrál rozchod páru,“ poznamenal Tržil.

Policie přímo nepotvrdila, že by vrah dívku ubodal. „Zavraždil ji bodnořezným předmětem,“ upřesnil Tržil. Brňana však detektivové obvinili v nejpřísnějším možném odstavci, který počítá až s dvaceti lety vězení, možná i výjimečným trestem. Tato sazba je vyhrazena pro zvlášť brutální a trýznivé vraždy. Obviněný muž se nepřiznal a s policií nespolupracuje. Soudci řekl, že na místě činu nebyl.

Vražednou zbraň policie ještě nemá, pátrá po ní. Stejně tak po dámské černé kabelce, kterou měla dívka v okamžiku smrti u sebe.

Fotogalerie
28 fotografií