Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Lékařka váhala s odebráním řidičáku: Zemřely kvůli tomu tři cyklistky

Autor: mka - 
13. března 2016
17:43

Na praxi lékařů upozornil případ muže, který loni v září na Jičínsku při předjíždění přehlédl tři cyklistky a srazil je. Všechny tři zraněním, která utrpěly, podlehly. Řidič byl nyní zproštěn obžaloby pro nepříčetnost v době nehody. Trpí totiž bipolární afektivní poruchou a nebyl kvůli nemoci schopen rozpoznat nebezpečnost svého chování.

Ten, kdo by ale měl být schopen rozpoznat, zda je dotyčný schopen řídit, je jeho ošetřující lékař, v tomto případě psychiatr. Je tu ale problém! Lékaři totiž často místo informování úřadů volí cestu domluvy s pacientem a jeho rodinou.

„Vyhláška, která upravuje odebírání řidičských průkazů, nařizuje zákaz řízení na dva roky. My (psychiatři) ale z praxe víme, že epizody, které si žádají takový krok, mohou být někdy mnohem kratší. Jde vždy o posouzení stavu pacienta, ale myslím si, že je mnohem efektivnější poučit pacienta a jeho rodinu. Případně s nimi udělat nějakou dohodu,“ řekl předseda psychiatrické léčebny v Bohnicích Martin Hollý serveru Lidovky.cz.

Takový postup volila i psychiatrička, která ošetřovala muže, jenž loni v září smetl v devadesátikilometrové rychlosti tři cyklistky. Jenže muž si i přes zákaz za volant sedl a výsledkem byla smrt tří žen ve věku okolo sedmdesáti let.

V tomto případě tedy dohoda nestačila. Muž, který nebude kvůli nepříčetnosti dál trestně stíhán, však řidičský průkaz mít neměl. Přesto ale mohl zcela legálně řídit. Jeho manželka údajně před ním měla podle dohody s lékařkou schovávat klíčky od auta, zodpovědnost za svého duševně nemocného manžela ale nést nemůže.

Podle Hollého nebylo rozhodnutí lékařky nijak výjimečné. Upozornil také na fakt, že dokud není pacient hospitalizován, odebrání řidičského průkazu mu nemusí zabránit v tom, aby usedl za volant.

To je sice pravda, ale pak by pro dotyčné bylo řízení bez průkazu trestným činem. Takhle není za smrt tří žen zodpovědný ani řidič, ani jeho lékařka, která podle názoru soudního znalce v postupu nepochybila.

 

salto ( 14. března 2016 09:05 )

Jestliže má někdo papíry na hlavu a při té příležitosti pobírá plný invalidní důchod, tak první věcí by mělo být odebrání zbrojního a řidičského průkazu. Problém je, že tito lidé si svoji nemoc neuvědomují a tak ohrožují životy jiných, v lepším případě "pouze" ztrpčují život svému okolí

dietr ( 13. března 2016 20:37 )

jestli tomu dobře rozumím, stačí zajít párkrát na psychiatrii, zahrát si tam na blázna,pak se s nimi rozloučit s kapsama plnýma těch jejich oblbováků a máte povolení zabíjet. Jak prosté!

lesnismes ( 13. března 2016 19:36 )

Debile.

lesnismes ( 13. března 2016 19:32 )

Mladej i.d.i.o.t za volantem je mnohem vetsi problem nez 100 starcu s bipolarni poruchou od hlavy az k pate.Vy.se.rte se uz porad kritizovat lidi za to ze starnou a auto potrebuji mnohem vice nez nakej post pubos ci namachrovanej mongoloidni tricatnik.Taky budete k.r.e.t.e.n.i stari zivot je kratkej. Poznate to na vlastni kuzi.Cesti duti mladi truhlici,kritici vseho hlavne ne sebe.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání