Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Takhle zemřel Jan Masaryk: Po téměř 50 letech byly zveřejněny důkazní fotografie

Autor: dce, map - 
12. března 2016
07:00

Historicky poprvé byly mezi veřejnost uvedeny fotografie ze spisu o smrti prvního syna prezidenta Masaryka. Československý ministr zahraničí Jan Masaryk zemřel po pádu z okna svého bytu v Černínském paláci. Dodnes není jisté, zda šlo o sebevraždu, vraždu, či nešťastnou náhodu.

Historik Pavel Žáček z Centra pro dokumentaci totalitních režimů poprvé zveřejnil ony dlouho zatajované snímky. Tělo Jana Masaryka (†62), tehdejšího ministra zahraničí, bylo nalezeno nad ránem 10. března 1948 pod okny jeho bytu v Černínském paláci.

Tělo mrtvého, který byl jen ve spodním prádle, nafotili fotografové kriminální ústředny, obrázky se na světlo světa ale nikdy nedostaly – zabavila je StB. Na dalších obrázcích jsou zaneřáděné pokoje bytu. Fotografie jsou přiloženy k původnímu vyšetřovacímu spisu z jara 1948 a nyní jsou součástí spisu Generální prokuratury.

Masaryk zemřel pravděpodobně ihned po dopadu – podle pitevní zprávy měl rozdrcené paty (což je zřejmé i ze snímků) a kotníky. Měl zcela rozdrcenou pánev, přelomenou stydkou kost, zlomená žebra a vnitřnosti propíchnuté kostmi. Smrt způsobilo přetržení srdečnice a zlomení páteře. V plicích bylo nalezeno malé množství krve – Masaryk se tedy asi dvakrát mezi dopadem a smrtí nadechl.

Už ve dvě hodiny odpoledne 10. března 1948 oznámil sebevraždu jako závěr vyšetřování ministr vnitra. Pitva ale začala až hodinu poté. Tuto verzi razili komunisté celá léta.

Naposledy se případ vyšetřoval před 12 lety. A závěr? „Byla to vražda, i když nemáme vraha,“ řekl tehdy deníku MF Dnes kriminalista Ilja Pravda. Stopy vedly k ruské NKVD (Lidový komisariát vnitra Sovětského svazu, pozn. red.), ale i britským špionům.

Další verzí je i nešťastná náhoda, podle níž Masaryk spadl z římsy okna, když utíkal před svými vrahy.

Johny44 ( 1. července 2023 14:08 )

Auitor je poněkud vedle v popisu Masarykova oblečení, Masaryk totiž na sobě neměl spodní prádlo jak uvádí autor, ale pyžamo, navíc, což je více než podivné oblečené naruby.

Pindruse ( 8. srpna 2017 23:13 )

myslím že to byla vražda,žádnej sebevrah neskočí v pižamu a je dost daleko od okna,tak že ho vyhodili nejméně dva lidi

Anthropoid ( 20. března 2017 08:52 )

 Tak je to určite dosť divné na jednej fotke má ruky za chrbatom čo by znamenalo že ich mal zviazané pri pade. Vybrali ho spostele zviazali mu ruky a ten podhlavník mu držali na tvari aby tlmili pripadny krik. Potom ho zhodili no neskor mu ruky rozviazali a nafotili znovu aby to vypadalo ako samovražda. Moj nazor a samozrejme na zaklade tych foto len dedukcia.

diskutujici ( 13. března 2016 08:36 )

 Uz si to ujednotte. V clanku "..po temer 50 letech..", u fotek "..po temer 70 letech.." Trochu rozdil, ne?

mixer ( 12. března 2016 23:22 )

Polstrovaná židle vedle sprchy,ale hlavně zmuchlaný polštář na zemi koupelny.Zvláštní.Opravdu mohl stát na římse,tzn.čelně proti oknu,takže dopad na záda by tomu odpovídal.Anebo byl takto z okna vyhozen.Sebevrah by z té lavice vlezl do okna v polodřepu a padal by čelem dolů.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání