Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vražda v Klánovickém lese: Denis před smrtí narazil na milion, šperky a zbraně

Autor: ljš, mal - 
11. března 2016
11:06

Měli jedinou stopu, přesto dokázali složitý případ objasnit! Šéf pražské mordparty Josef Mareš na tiskové konferenci potvrdil informaci Blesku o tom, že se podařilo vypátrat vraha hledače pokladů Denise B. Ten podle kriminalistů doplatil na svůj koníček. Skutečně totiž narazil na poklad sériového lupiče, a ten ho proto zavraždil!

Uzbek Denis B. byl zavražděn 11. června 2014, když se vydal s hledačkou pátrat do Klánovického lesa po předmětech z první a druhé světové války. Tam také bylo později nalezeno jeho ohořelé tělo. Ukázalo se, že byl zastřelen. „V podstatě jediné stopy, které jsme měli z místa činu, byly balistické,“ řekl Mareš.

Expertiza kulek z vražedné zbraně je pak dovedla k jinému případu, který se odehrál v prosinci 2013. Tehdy se pachatel pokusil vyloupit rodinný dům v Dolních Počernicích a na útěku střílel po muži, který se ho snažil zadržet.

Video  Zloděj zabil a zapálil hledače pokladů: Hrozilo, že najde zakopané věci z krádeží  - David Malík
Video se připravuje ...

„My jsme samozřejmě v tu chvíli museli počítat s tím, že se mohlo jednat i o dva různé pachatele, kteří stříleli ze stejné zbraně,“ uvedl k tomu šéf mordmarty. Vytipovali si pak na sto případů, které měly podobný průběh, a získali podezřelého, kterým byl jakýsi neznámý „fantom“.

Pečlivou prací, spoluprací s kolegy z majetkové kriminálky a sbíráním stop se jim ho nakonec v prosinci 2015 podařilo zadržet přímo při jedné z loupeží. „Měl u sebe ostře nabitou zbraň s nábojem v komoře, kterou by neváhal použít, kdyby kriminalisté z 1. oddělení tak dobře nezasáhli,“ uvedl Mareš.

Při výsleších se pak muž přiznal i k Denisově vraždě. „Na místě činu ukázal věci, které nás vedly k tomu, že jsme vůbec nepochybovali, že by nebyl pachatelem,“ uvedl šéf mordparty.

Z vyšetřování vyplynulo, že motivem činu byl bohužel koníček oběti. „Poškozený se s detektorem pohyboval v místech, kde hrozilo, že objeví skrýš pachatele, ve které měl ukrytý, jak on tomu říkal, „poklad“. Došlo mezi nimi ke konfliktu a následné střelbě,“ vysvětlil.

„Po vraždě poklad vykopal a přemístil do hvozdů na Berounsku, kde ho také ve středu tohoto týdne kriminalistům vydal. Obsahem skrýše byla pečlivě zabalená víc než milionová hotovost, několik kilogramů šperků z cenných kovů a několik zbraní,“ šokoval Mareš.

K osobě pachatele dodal, že jde o padesátiletého muže, který byl v minulosti už dvakrát trestán. Jednou za pokus o vraždu a jednou za loupeže. S identikitem muže, po kterém policisté v Klánovickém lese pátrali, nakonec nemá nic společného.

tymitaky ( 11. března 2016 15:02 )

V roce 1991 byly kriminalita o 900% větší než v roce 1988.

hackoff ( 11. března 2016 13:42 )

treti zavazny trestny cin a daval bych automaticky dozivoti. jako co s lidma, jejichz jediny prinos statu je pachani zlocinu. ono mnohdy staci uz jen ten jeden cin. bylo by to na diskuzi jestli i 3 neni moc

hackoff ( 11. března 2016 13:40 )

aneb rekl clovek, ktery nema nic k veci, ale musi za kazdou cenu upozornovat na pravopis. ale jinak tohle mi rict do oci tak by ti cepice byla mala

angrybear ( 11. března 2016 13:33 )

Byly, s tím rozdílem proti dnešku, že o mnohých z nich se veřejnost nikdy nedozvěděla - a nikdy nedozví.

bullshit ( 11. března 2016 13:29 )

Podle úrovně mateřského jazyka Tě typuji na Roma...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání