Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vážná nehoda autobusu na Lounsku: 43 zraněných dětí

Autor: ljš, mal, lac - 
9. března 2016
12:42

Jely na školní výlet, skončily ale v nemocnici. 43 desetiletých dětí ze školy z Vejprt, bylo zraněno při nehodě autobusu, ke které došlo ve středu ráno u Panenského Týnce na Lounsku. Záchrannou akci navíc výrazně komplikuje námraza a hustá mlha, kvůli které nemohl vzlétnout vrtulník.

Nehoda se stala kolem osmé hodiny ráno na silnici I/7 severně od Panenského Týnce. Podle policie skončil autobus, který převážel děti ze školy z Vejprt na Chomutovsku na výlet, mimo vozovku a převrátil se. V místě současně havarovalo ještě pět osobních aut. Bližší informace policie podle mluvčí Jaromíry Střelcové zatím nemá.

„Celkem bylo zraněno čtyřicet lidí, z toho 36 dětí. Zranění jsou lehkého, středního i těžkého charakteru. Vyhlásili jsme proto mimořádnou událost hromadného ohrožení zdraví,“ uvedl ráno pro Českou televizi mluvčí ústecké záchranky Prokop Voleník.

Velitel zásahu David Kolář pak kolem 11 hodiny počty zraněných ještě upřesnil. „Když jsme přijeli na místo, byla už řada dětí v péči náhodných řidičů, kterým tímto děkujeme. My jsme se věnovali těm hodně těžkým zraněním. Nyní už mám součty: jednalo se celkem o 43 dětí, z toho čtyři byly ve velmi vážném stavu. Dále to byli tři dospělí a jeden řidič. U většiny dětí se jednalo o tržné krvácivé rány. Podle našich informací by měly být všechny mimo ohrožení života,“ uvedl s tím, že ale hasiči nikoho vyprošťovat nemuseli.

Podívejte se na video z místa nehody a vnitřku autobusu:

Video Nehoda školního autobusu: 41 zraněných, vrtulník zastavilo počasí. - Blesk TV
Video se připravuje ...

K nehodě vyjelo několik jednotek hasičů a záchranářů, z Prahy byla vyslána jedna sanitka s lékařem a velký vůz Atego, který slouží k převážení většího počtu zraněných při mimořádných událostech z nepřístupných míst. „Od nehody pražští záchranáři odváželi 17 dětí narozených v roce 2005 a 2006 do motolské nemocnice,“ řekla mluvčí záchranky Jiřina Ernestová.

Převoz zraněných ale výrazně komplikovala námraza a také hustá mlha. První dvě děti přijely do nemocnice v pražském Motole před desátou hodinou. Ty utrpěly zranění středního a těžkého charakteru. Další malí pacienti přijeli později Ategem. Ranění byli převáženi do nemocnic v Kladně, Slaném, Žatci, Mostě a Litoměřicích.

Podle reportérky Blesku byla situace v oblasti v ranních hodinách velmi chaotická. Na namrzlé vozovce totiž havarovalo v okolí nehody hned několik aut, včetně dvou sanitek, a provoz zatím nikdo neřídil. Před kritickým místem se vytvořila několikakilometrová kolona vozidel.

Teprve krátce před polednem mohla policie začít v místě nehody vyšetřovat. Po poledni se za pomoci jeřábu podařilo autobus postavit zpátky na kola.

Po odklizení následků nehody došlo bohužel k další nehodě, při níž kamion vrazil do auta, ve kterém seděl štáb TV Prima. Posádka vozu skončila v nemocnici.

Video Hasiči vyprošťují autobus u Panenského Týnce. - Video Blesk - David Malík
Video se připravuje ...

Imker ( 10. března 2016 11:51 )

souhlas

verta ( 9. března 2016 17:50 )

Za prvé byl výlet naplánovaný dopředu, nikdo nemohl vědět jaké bude počasí. Za druhé, zrovna ve Vejprtech bylo krásně slunečno. A náledí bylo až v okolí nehody.

kukuku ( 9. března 2016 13:02 )

Pepřenky vyjíždí už o půl třetí.

kukuku ( 9. března 2016 12:55 )

Ty's cestoval na hrad také a Ovčáček Tě bil do hlavičky ?

rastasan ( 9. března 2016 12:52 )

Píše se o dětech z autobusu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání