Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Kus domu ve Zlíně strhli, ale rozpadal se dál: Teď ho hasiči zbourají, evakuují okolní obyvatele

Autor: ČTK - 
8. března 2016
14:04

Statik rozhodl o odstranění střechy a druhého nadzemního podlaží domu v Sokolské ulici ve Zlíně, který se druhým dnem bortí. Policie nyní evakuuje obyvatele sousedního domu, kde je šest bytových jednotek, řekla ČTK zlínská policejní mluvčí Monika Kozumplíková. Podle mluvčího krajských hasičů Libora Netopila může demolice trvat i celý den. Ulice Sokolská byla uzavřena pro veškerou dopravu.

"Rozhoduje se, kdo a jakou technikou demolici provede," uvedl Netopil. Evakuovaní obyvatelé vedlejšího domu naleznou podle něj azyl u svých rodin či známých. Pokud by se vyskytly problémy, připraveno pomoci je město i hasiči, kteří jsou podle Netopila připraveni opět povolat techniku z útvaru v Hlučíně v Moravskoslezském kraji. Již v noci na dnešek demolovala část dvoupodlažního domu v rekonstrukci.

Podle Netopila se na hasiče obrátil statik, který dohlíží na rekonstrukci domu. Podle zlínské policejní mluvčí Moniky Kozumplíkové policie lokalitu po 12:30 ohraničila, uzavřela jeden jízdní pruh a dopravu v ulici Sokolská pouštěla kyvadlově. Později však ulice byla uzavřena úplně. "Čeká se na vyjádření statika, zda dům bude nutné celý zdemolovat," řekla ČTK Kozumplíková.

Uzavření ulice se opět dotkne MHD ve Zlíně. Podle mluvčího Vojtěcha Cekoty Dopravní společnost Zlín – Otrokovice bude organizovat náhradní dopravu po Benešově nábřeží a Štefánikově ulici. Dispečeři podle Cekoty nasazují záložní trolejbusy s dieselagregátem. "Vzhledem k tomu, že je dopravní špička, jich ale tolik volných není. Cestující musejí počítat se zpožděním," řekl ČTK Cekota. MHD má poblíž zastávku Cigánov, omezení se podobně jako v pondělí dotýká linek 2, 8, 9, 4, 34, 35 a 36.

Policie prověřuje, zda byly při rekonstrukci rodinného domu dodrženy veškeré stavební postupy a zda při ní nedošlo, ať už úmyslným, nebo nedbalostním jednáním, k trestnému činu či přestupku. Případem se zabývá i odbor stavebních a dopravních řízení magistrátu.

"Čekáme na reakci stavebníka, především na vyjádření, zda bude pokračovat v asanaci objektu či v jeho rekonstrukci, na které má vydané stavební povolení," uvedl vedoucí odboru Petr Skácel. Investor měl podle mluvčího magistrátu Zdeňka Dvořáka povolení na rekonstrukci interiéru a přístavbu domu.

Událost oznámila v pondělí krátce před 17:00 majitelka neobydleného dvoupodlažního domu. Na místo vyrazili hasiči, kteří viděli, jak se odtrhává roh objektu, a slyšeli praskání nosných částí domu. Objekt byl odpojen od plynu a elektřiny, z bezpečnostních důvodů bylo stejně jako dnes odpojeno i trolejové vedení. Policie již v pondělí večer také ulici uzavřela.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání