Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kdo se postará o dcerku houslistky z Národní? Sbírka na pomoc dětem pokračuje

Autor: ljš - 
9. března 2016
05:01

Přišly o mámu a zázemí, teď už ale mají děti houslistky Marie Jungové alespoň na čas z čeho žít. I díky čtenářům Blesku se ve sbírce, kterou uspořádali přátelé zemřelé, vybraly zatím desítky tisíc korun.

Houslistka Marie byla duší a hlavně hlasem pražské Národní třídy. Tam pravidelně jezdila z Ústí nad Labem, kde pracovala jako učitelka a vychovávala své tři děti. Jako matka samoživitelka pro ně potřebovala každou korunu.

„Do Prahy jezdila z Ústí vlakem večer, po svém učitelském zaměstnání. Průvodčí ji znali, často hrála i cestou, cvičila. Nyní, když se její příběh dostal na veřejnost, se ozývají lidé, kteří si ji pamatují z cesty. Někdy s ní zapředli rozhovor, někdy ji jenom slyšeli z vedlejšího kupé. Píší o tom, že pěknější cestu nezažili,“ řekl Blesku Mariin kamarád Richard Cortés.

Nejraději podle něj hrála za soumraku a paradoxně jí docela vyhovoval drobný déšť nebo sněžení. „Lidi pak víc házej”, říkala prý. „Nikdy nemusela čelit žádným stížnostem, nikdy ji neobtěžovala policejní hlídka. Naopak, občas jí ‚hodili‘ i měšťáci. Občasný boj o místo musela svádět jen s žebráky,“ dodal.

A dobří lidé naštěstí přispívají i po její smrti. „Přátelé, děkujeme Vám za úžasnou podporu, které se zatím dostalo Mariiným dětem. Jejich základní existenční potřeby jsou pokryty díky Vašim příspěvkům i díky zástupcům města. Další podporu a solidaritu můžete projevit koupí CD a účastí na benefičních koncertech 17. 3. v pražské kavárně Citadela a 15. 4. v ústeckém Hraničáři,“ píše se na webu sbírky.

Peníze je zatím stále možné poukázat na účet Mariina nejstaršího syna, který musel přerušit studia v zahraničí. Tomu už je 20 let a může se tak v rámci možností o sebe postarat sám. Hranice plnoletosti před pár dny dosáhl i Mariin druhý syn. Nejmladší dítě, čtrnáctiletá dcera, však chodí teprve na základní školu. Podle informací Blesku se stále neví, kdo se o ni postará.

 

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání