Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Zemřel expert na pražské podzemí Vojíř: Parte visí u vstupu do »tajné« chodby

Autor: ČTK ljš - 
5. března 2016
11:59

Věděl o každé pražské podzemní chodbě a štole a dokázal o nich poutavě vyprávět. Speleolog a znalec pražského podzemí Vladimír Vojíř ale bohužel další ze svých přednášek nepřidá. Minulý týden zemřel ve věku 70 let.

Smuteční oznámení a fotografii zemřelého odborníka vylepila rodina na různých místech, kde se otvírá vstup do pražského podzemí. Jedno z nich visí například na plechových vratech do jedné z chodeb na Petříně. Parte uvozuje pro jeskyňáře trefný citát z Karla Čapka: "Člověk by vlezl i do pekla jen proto, aby je poznal."

Spíše než zkoumáním klasických jeskyní se Vojíř proslavil svými pracemi o pražských podzemních prostorech, které má na svědomí lidská práce - ať už jde o Rudolfovu štolu nebo třeba katakomby pod kostely.

První, tehdy ještě školní, speleologický kroužek založil už v roce 1963 a později stál u zrodu Speleologického klubu Praha. Tajemství pražského podzemí objevoval například při stavbě metra, podílel se na zkoumání petřínských štol i prostor pod chrámem Panny Marie Vítězné v Karmelitské ulici.

Náruživý fotograf, který se živil i dokumentací sbírek Národního muzea, také vydal několik knih. Než mu to před několika lety znemožnila vážná nemoc, prováděl také pražským podzemím zájemce o poznání jeho tajemství.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání