Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Šikanovala mě ředitelka, teď mám rakovinu: Učitelku Janu zlomil tlak vedení

Autor: Ivan D. Hladík - 
4. března 2016
11:41

Tragický příběh profesorky Ludmily V. (†55) šikanované žáky na průmyslovce v Praze otřásl Českem. Ale učitelé nejsou trýzněni jen žáky, terorizují je údajně i nadřízení.

Něco takového si prý zažila i Jana Kaněrová (56). „Učila jsem ráda. Nakonec se mi ale dělalo špatně už jen z představy, že jdu do školy,“ říká žena, která řadu let učila na SOU služeb v Praze 9. Až do dubna roku 2014 to bylo dobré.

Pak ale do vedení školy nastoupila Jana Křížová. Ředitelka se podle mnoha zaměstnanců chovala a chová nevybíravě, znevažuje práci učitelů, před studenty je častuje poznámkami na jejich oblékání i šediny, vystavuje je neustálému tlaku.

„Nedalo se to vydržet. Zhroutila jsem se a skončila na psychiatrii,“ říká Kaněrová. Její slova potvrzují další z kolegů, kteří už školu opustili. Bývalý zástupce ředitele Jaroslav Pech (67) a učitelka Martina Kotrbová (49) tvrdí: „Za poslední dva roky ze školy odešlo na 40 zaměstnanců, možná i více.“

Po tříměsíční léčbě na psychiatrii se Jana Kaněrová odhodlala k návratu do školy. „Loni v srpnu se objevily nové zdravotní potíže a byla mi diagnostikována rakovina plic. Jsem si jistá, že za mojí nemocí je to, čím jsem si musela projít,“ říká učitelka.Nikdy předtím vážněji nestonala, je celoživotní nekuřačka a abstinentka. Dosud je na neschopence a doufá, že se ke své práci bude moci vrátit.

Staré vedení ji chválí

„Paní Kaněrová byla vždy vynikající pedagog. Vypracovala řadu materiálů,“ řekl Blesku bývalý zástupce ředitele Jaroslav Pech (67). „Její celoživotní práci současná ředitelka smetla bezdůvodně pod stůl. Paní Křížová svým diktátorským a nekompetentním přístupem zničila spoustu lidí. Jde o bossing!“

Ředitelka se brání

„To mě šokujete,“ reagovala na dotazy Blesku ředitelka SOU Jana Křížová. Všechny informace popírá. Podle ní ti, co odešli, tak učinili z vlastního rozhodnutí. „To, co říkáte, mě uráží,“ řekla Křížová.

Magistrát to řeší

Bývalí zaměstnanci, a dokonce i někteří současní studenti se podepisují pod petici za odvolání ředitelky Křížové. „O situaci na škole víme a momentálně ji řešíme,“ uvedla ředitelka odboru školství a mládeže Lenka Němcová.

Co je bossing?

Bossing je psychická šikana a chování vedoucího (nadřízeného pracovníka), které poškozuje podřízené před kolegy, znesnadňuje či znemožňuje jejich práci.

Může bossing vyvolat rakovinu?

„Stres je jedním z faktorů, který může narušit rovnováhu mezi nádorovým onemocněním a imunitním systémem, a tak přispět k jeho rozvoji. Samozřejmě má na onkologicky nemocné negativní vliv,“ řekl MUDr. Jiří Kubeš, primář pražského Protonového centra.

tajemnik ( 14. března 2016 21:41 )

Na škole studuji již 4 rok.Sama můžu posoudit jaká ředitelka je.Několikrát jsme tuto debatu se spolužáky otevírali.Nesnese lidi,kteří jsou lepší než ona,proto se je rozhodne likvidovat.Nedivím se,že dnes je tam spousta mistrů téměř bez praxe a zkušeností,oni jí rozhodně odporovat nebudou,protože sami pořádně nevědí co je správné a co ne.

kakaramelka ( 14. března 2016 21:35 )

co k tomu dodat sama vím, že moje dcera tu to školu navštěvovala až do druhého ročníku moooc ráda....pak, ale ve třetím nastoupila tato ředitelka a už byly problémy ....odcházeli učitelé, sama od učitelů jsem slyšela co je to zač, jaké nesnesytelné změny...sama jsem ji viděla a no co k tomu dodat ..prostě hrůza

majtyseksro ( 7. března 2016 18:54 )

Tato úžasná paní učitelka a obdivuhodný člověk mě 3 roky na oboru fotograf učila. Nemohu uvěřit co z ní vedení udělalo, to ona měla být novou ředitelkou této školy né nikdy jiný. Díky ní mě škola bavila a chodila jsem tam ráda, protože přesně věděla jak zaujmout žáky a naučit je to co bylo potřeba. Podle mě vedení štvalo že jí měli všichni žáci rádi jelikož si je nemusela získávat zákazy a tresty, získala si žáky svým přístupem a jednáním s nimi jako s dospělými ne jako s dětmi. Díky ní by tato škola byla milionkrát lepší než je teď, jsem ráda že už jsem pryč v tuto chvíli bych na této škole už nechtěla studovat ani za milión. Paní profesorko držte se, myslím na Vás...

rumungro ( 5. března 2016 02:39 )

--samo-,tvým úkolem je špinit a dělat hlupáky z druhých.- MUS : Ze Švýcarského vyšetřování vyplývá, že Investenergy, po rozhodnutí České vlády o prodeji zbytkového podílu poslala provizi 5 mil. dolarů na účet na Giblartar. K účtu měl přístup Pavel Musela, Grossův přítel. P.M. je rozděloval, peníze dostali např. J. Martínek, pracující v Grossově kanceláři jako poradce, nebo P. Sýkora, který za 20 mil. Grossovi akcie, který je obratem prodal za 100 mil. ČSSD je prolezlá červotoči a žije jen díky naivním lidem. Zeman se zkorumpovat nedal, to už by na něj dávno vytáhli.

e.44 ( 5. března 2016 02:37 )

Ten tuneldědek byl jedinej, ty blbečku, kdo aspoň přechodně snížil státní dluh.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání