Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Dohrála koncert a začaly bolesti: Houslistka z Národní podlehla rakovině

Autor: ljš - 
2. března 2016
05:01

Ještě v prosinci byla plná života. Hrála na ulici na pražské Národní třídě, ale i v koncertních sálech. Pak ale přišly první bolesti a nakonec krutá diagnóza. O dva měsíce později houslistka z Národní třídy Marie Jungová zemřela. Zůstala po ní její hudba a nezletilé děti.

Marie žila v Ústí nad Labem, kde pracovala jako učitelka, do Prahy si ale jezdila přivydělávat jako hudebnice, aby uživila své nezletilé děti. První projevy zákeřné nemoci se u ní objevily zřejmě před Vánoci. "Po koncertu v Městské knihovně v Praze. Druhý den začaly bolesti," napsal její kamarád Richard Cortes ke společné fotografii z 19. prosince.

Ukázalo se, že u Marie propukla rakovina, se kterou se učitelka a skvělá máma snažila bojovat ze všech sil. Velkou podporou se jí snažili být její přátelé a kolegové z kapely.

Dva dny před její smrtí začali chystat benefiční koncert na její podporu. "Pro všechny kamarády a příznivce punQua, Marie je velmi nemocná. Prosím věnujte jí modlitbu, myšlenku," napsali k pozvánce. Dva dny na to přišla bohužel ta nejsmutnější zpráva: "Hlas Marie PunQua už nikdo neuslyší naživo."

K plánovanému koncertu tak přibyly další, z nichž první se odehraje 17. března v Praze. Peníze poputují na podporu Mariiných nezletilých dětí, z nichž jedna dcerka je ještě na základní škole. Kapela také spustila prodej cédéček s Mariinou hudbou, i když s jejich dodáním prosí o trpělivost. "V tomto okamžiku řešíme náležitosti spojené s pohřbem, stěhováním a zaopatřením dětí," napsali na své stránky.

Dětem je ale možné pomoci i přímo. "Příspěvky je možné poslat na číslo účtu 241619576/0300. Je to účet nejstaršího ze sourozenců, žádná agentura. Prosím uveďte jméno do sdělení, ať víme, komu poděkovat," vzkázali kolegové zesnulé.

marlen52 ( 3. března 2016 15:23 )

jo a dovětek pokud nepůjde dělat žádné peníze a ne že budou ždímat stát.oni se vymlouvají že je nikdo nezaměstná že jsou romové ale dnes má každý problém sehnat práci zvlášť starší lidi a nikdo jim nic nedá.

marlen52 ( 3. března 2016 15:19 )

pro tyhle děti a ty čtyři co přišli o oba rodiče na to by měly jít peníze a ne je cpát romům a utečenců.mě stačila výměna manželek jak ten rom říkal že berou 38tis měsíčně plus zaplacený nájem.jo to se to někomu žije a nemusí máknout.je mladý zdravý šup do práce.

marlen52 ( 2. března 2016 15:25 )

neřešte jaká byla co dělala kolik projezdila je to prostě moc smutné.zemřela žena která měla děti tečka.

rikka9 ( 2. března 2016 11:35 )

Nikde není napsáno, že učila na VŠ. Já jen vím, že z platu učitelky bych neuživila ani dvě děti. Takže paní v tomto ohledu chápu, proč se tak rozhodla.

Rumprecht ( 2. března 2016 11:33 )

Jaká hudba po té nešťastné paní zůstala? Ona byla i skladatelkou?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání