Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Expolicista Martin zasáhl při přepadení v Uherském Hradišti a zabránil tragédii: Lupiči mi prostřelili nohu

Autor: dce - 
1. března 2016
10:08

Dvojice lupičů si v září 2015 ze zlatnictví v Uherském Hradišti mohla odnést jeden milion ve zlatě a špercích, jeden hrdina skončil s prostřelenou nohou a druhý muž s poraněnýma očima od skleněných střepů. V pořadu Na stopě popsal bývalý policista Martin, který se dokonání přepadení snažil zabránit, události ze svého pohledu.

Přepadení zlatnictví v Uherském Hradišti z 8. září 2015 je stále v hledáčku policie – pachatelé totiž nebyli dopadeni. Expolicista Martin, který šel v době činu kolem, se pokusil zasáhnout, ale odnesl to prostřelenou nohou, kterou léčí dodnes.

Dva lupiči – jeden menší, možná ženského pohlaví, druhý mohutnější – přijeli před zlatnictví v Hradební ulici na žluté motorce značky Suzuki. Ještě v helmách vtrhli do obchodu a vyděšené prodavačce ukradli z pultů se šperky všechno, co mohli.

Kolem šel zrovna bývalý policista Martin – dvojice motorkářů ho zaujala, protože vjela do jednosměrné ulice v protisměru. Když vstoupili v helmách do zlatnictví, měl jasno. „Jednoznačně bylo jasné, že jdou něco udělat,“ prohlásil v pořadu České televize.

„Říkal jsem si, že té paní (prodavačce, pozn. red.) musím jít pomoct, ten křik byl strašný,“ pokračuje ve vyprávění Martin. „Ten menší z pachatelů přišel ke dveřím a prokopl to drátěné sklo a druhý lupič přišel a nástrojem, který držel v ruce, rozbil v úrovni očí sklo, které kolegu (druhý náhodný kolemjdoucí, který se rozhodl zasáhnout, pozn. red.) zasáhlo do obličeje, do očí.“

To ale Martin nevěděl, všiml si totiž zrovna, že větší z lupičů má v ruce zbraň, Martin i jeho kolega tedy uhnuli od dveří. Lupiči prošli otevřenými dveřmi a chtěli uprchnout, Martin ale popadl tašku s lupem, kterou držel menší lupič, za ucha a snažil se mu ji vytrhnout či svého soupeře přemoci na zem.

To se mu bohužel nepodařilo. „Ten druhý udělal krok dva zpátky a namířil pistoli a střelil mě,“ dodal Martin. Oba lupiči prchli směrem ke Starému městu a dále na Buchlovské kopce. Tašku, kterou Martin stále svíral, na místě zanechali.

„Šetření probíhá jak v okruhu z řad motorkářů, tak pachatelů násilné trestné činnosti,“ uvedla policejní mluvčí Lenka Javorková. Žádná ze stop ovšem nevedla k nalezení pachatelů.

Expolicista Martin je už několik měsíců kvůli zranění v pracovní neschopnosti. „Asi mám takovou povahu, že bych do toho šel znovu, určitě bych nenechal nikoho na holičkách,“ uzavřel hrdina.

Pokud máte k přepadení a jeho pachatelům jakékoliv informace, kontaktujte policii na lince 158.

vladimir1950 ( 1. března 2016 11:16 )

Tohle nebylo hrdinství, to byl hazard. Mám příklad ze svého okolí. Byl u nás jednou na služební cestě kolega z Plzně. Vrátil se domů, do Plzně. Druhý den byl v TV šot, že lupič zastřelil občana, který se ho pokusil při přepadení zastavit. A ten zastřelený byl ten náš kolega, o den dřív veselý a spokojený..Stalo se..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání