Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Spartakiádního vraha vykastrovali vězni i bachaři, přiznal exšéf mordparty

Autor: lm - 
29. února 2016
05:17

Šéfoval pražské mordpartě a proslul jako lovec sériových vrahů. Bývalý kriminalista Jiří Markovič (73) v pořadu Hydepark Civilizace zavzpomínal, jak uzavřel svůj největší případ a utnul tak řádění „spartakiádního“ vraha Jiřího Straky.

Na jaře 1985 Prahou obcházel strach. Mezi únorem a květnem bylo v metropoli brutálně napadeno celkem 11 žen, tři útok nepřežily. Útočníka pomohly dopadnout dvě z jeho obětí, které vše vypověděly na policii. Policejní znalci tipovali, že útočník bude starší, zhruba pětadvacetiletý, napadené ženy je ale vyvedly z omylu.

Pro Straku, jenž své zločiny spáchal v době příprav na tehdejší celostátní tělovýchovnou akci spartakiádu, se vžilo označení spartakiádní vrah. Tehdy šestnáctiletého mladíka soud poslal do vězení na deset let. Soudní znalci rozhodli, že je nezbytné nařídit ochranné psychiatricko-sexuologické léčení spolu s provedením kastrace. Ve věznicích a v léčebnách muž strávil celkem 19 let.

Vězení pro Straku podle Markoviče nebylo žádný med. „Z toho co vím, tak mu tu kastraci víceméně udělali spoluvězni. A on tvrdí, že i bachaři,“ řekl Markovič v pořadu Hyde Park Civilizace.

Straka pak po propuštění uvedl, že na něj všichni tlačili, aby spáchal sebevraždu. „Já vám tu radost neudělám. Jestli mě chcete zabít, tak mě zabijte vy,“ řekl v rozhovoru pro Českou televizi před 11 lety.

Markovič se se Strakou potkal následně v léčebně i po propuštění, aby se ujistil, že nepokračuje ve svém řádění. Pokud by prý dostal ještě jednu příležitost, zeptal by se ho, „jak si to představuje dál“.

Kdo je plukovník Jiří Markovič (73)

Vraždy řešil 26 let a 16 let vedl pražský tým vyšetřovatelů, se kterým „lovil“ pachatele těch nejzávažnějších trestných činů. Jeho tým držel světový rekord: téměř sedm let po sobě totiž dokázal vždy objasnit všechny vraždy v Praze, což se v žádné jiné metropoli tak dlouho nikomu nepodařilo. V roce 1985 dopadl například „spartakiádního“ vraha Jiřího Straku. Dnes je Markovič v důchodu, většinu času tráví na své chalupě na Šumavě. Vydal knihu Lovec přízraků.

kuromrd ( 29. února 2016 16:40 )

Komentář: OSN chce napravit Čechy, dělá z nich uprchlíky. Bude to skvělá munice Více na http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-komentare/377195/komentar-osn-chce-napravit-cechy-dela-z-nich-uprc hliky-bude-to-skvela-munice.html?utm_source=blesk.cz&utm_medium=copy bez diskuze

sheba ( 29. února 2016 14:12 )

tys ještě nechcípl?? njn komouši mají echt kořínek

jan490 ( 29. února 2016 11:55 )

pan sef mordparty trochu nemluvi pravdu. Prvni dva roky byl Straka na samotce a bachari mu rozdupali koule. Jini vezni k nemu tehdy nemeli dostup. Takze spoluvezni jsou tu nevine. neniliz pravda?

kokorot ( 29. února 2016 11:50 )

dobře si udělal, hele znal jsi Banyaka?

sheba ( 29. února 2016 10:28 )

Zakomplexovaný ubožák kája to musí být hrozný život, mít v sobě tolik nevyřešeného, tolik zloby a agrese a bez perspektivy vyjadřovací schopnosti smrsklé na vulgarity a napadání

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání