Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Po domácím porodu ji převezli do nemocnice: Teď jí musí zaplatit 100.000!

Záchranka odvezla matku po domácím porodu do nemocnice: Teď jí musí zaplatit sto tisíc! (Ilustrační foto)
Záchranka odvezla matku po domácím porodu do nemocnice: Teď jí musí zaplatit sto tisíc! (Ilustrační foto)  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
26. února 2016
17:20

Jihomoravská záchranná služba se má omluvit matce z Brna za to, že ji po domácím porodu v roce 2010 donutila i s novorozencem přejet do porodnice. Rozhodl o tom brněnský krajský soud. Soudce Michal Ryška zároveň nařídil vedení záchranky, aby matce dítěte a dítěti samotnému vyplatila celkové odškodné 100.000 korun. Vedení záchranky ale pochybení odmítá. Zdravotníci se proti rozsudku odvolali k olomouckému vrchnímu soudu.

Chlapci, jehož se případ týká, bude v neděli šest let. Spor o to, zda byla v právu matka, nebo lékař jihomoravské záchranné služby, trvá od narození dítěte.

„Nutno podotknout, že záchranná služba nebyla do bytu matky volána jako k akutnímu případu. Případ není o tom, že lékař zachránil dítěti život. O takovouto situaci v této věci rozhodně nešlo,“ uvedl soudce. Matka chlapce odmítala převoz dítěte s odůvodněním, že při jeho zdravotní prohlídce na místě se nezjistily žádné potíže a převoz není nutný.

Ředitel záchranky Milan Klusák po rozsudku řekl ČTK, že pokud by lékař netrval na převozu, mohl být dnešní soud nikoli o tom, jaká jsou práva matek po porodu, ale o pochybení lékaře kvůli nedostatečné péči o dítě. Ředitel zdůraznil, že záchranáři našli v jedné místnosti s novorozencem i psy obyvatel bytu, dále opilého otce. Hygienické podmínky podle Klusáka nebyly dostačující.

„Jednal paternalisticky (lékař) v tom ohledu, že jednal za matku, přičemž k tomu nebyly dány podmínky. Ze záznamů jasně plyne lékařova úporná snaha najít jakýkoli důvod pro převoz dítěte do porodnice. Ve skutečnosti jej ale neměl,“ řekl v minulosti ke kauze soudce Ryška. Verdikt v případu, shodný s těmi předchozími, vynesl dnes již potřetí. Kauzu provází odvolání a v minulosti o ní jednal také Ústavní soud, který dospěl k závěru, že Ryška není podjatý a může o ní dále rozhodovat.

Dnes třiatřicetiletá žena přivedla 28. února 2010 při svém třetím porodu na svět syna v bytě v brněnské Údolní ulici. Nachází se několik set metrů od porodnice na Obilním trhu. Porod byl rychlý a bez komplikací, žena do porodnice nechtěla. S manželem přesto přivolali záchranáře. Chtěli mít jistotu, že je vše v pořádku.

Na místo dorazili záchranáři a začala dramatická pře o další osud dítěte. Lékař tvrdil, že musí jet do porodnice, rodiče to ale odmítli. Nakonec svolili, že do ní dorazí později sami, ale lékaři to nestačilo. Nechal přivolat policejní hlídku. Teprve pak žena souhlasila s okamžitým převozem. Z dnešního verdiktu soudu ale vyplývá, že k takovémuto rozhodnutí neměl lékař právo.

Matka byla podle Ryšky oprávněna rozhodnout, že zůstává s dítětem doma, protože podle dokumentace nešlo dítěti o život.

„Rozhodně nechci, aby kdokoli vnímal dnešní rozhodnutí jako rozhodnutí příliš liberálního soudce. Celé je to o tom, že nebyly objektivní podmínky pro převoz dítěte do porodnice,“ uvedl soudce. Lékař si měl podle něj opatřit od matky tzv. negativní revers, tedy potvrzení, že odmítá další zdravotnickou péči, a vše by prý bylo v pořádku.

Zatímco záchranná služba by se měla za postup lékaře omluvit a platit odškodné, v minulosti mu tehdejší prezident Václav Klaus udělil Zlatý záchranářský kříž za výjimečný přínos pro záchranářství. Lékař ho dostal in memoriam, protože před časem zemřel.

tymitaky ( 26. února 2016 20:36 )

Lékař se v takové situaci dostává do bezvýchodného postavení, ať udělá cokoliv, vždy budou takové "matky" požadovat odškodnění.

soorry ( 26. února 2016 20:32 )

Jak je uzákoněno vystavení dokladu o narození dítěte? v porodnici to píše lékař a posílá na úřady. a co doma?? Kdo má k tomu pravomoci?? Do 8 dnů po narození musí být přihlášeno na zdrav. pojišťovně, tzn., že má rodný list.

panda82 ( 26. února 2016 20:25 )

A neměli by zaplatit zbytčný výjezd záchranky jen tak, pro svoji kontrolu že to dopadlo, jasný příklad vydírání s úmyslem obohacení

placenta ( 26. února 2016 20:23 )

brno brno b..... plnooooo

placenta ( 26. února 2016 20:08 )

tak se na ní příště vyse.rte na kun.du

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání