Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Soudce o případu zdravotní sestry z Rumburku: Selhání státního zástupce!

Autor: dce - 
26. února 2016
14:27

Před více než měsícem soud zprostil viny zdravotní sestru Věru M. v obžalobě z šestinásobné vraždy pacientů v nemocnici, kde pracovala. A v rozsudku soudce tvrdí, že státní zástupce ve svých závěrech pouze fabuluje. Chování lékařů po činu podle něj hraničí s trestným činem. Zkritizoval i znalce Radka Matlacha.

Zdravotní sestra Věra M. byla obviněna z šesti vražd pacientů mezi lety 2010 a 2014. Podle obžaloby jim měla podat draslík přímo do žíly, čímž způsobila srdeční potíže a rychlou smrt. Tento způsob zabití se ovšem jen těžko prokazuje při odběrech delší dobu po smrti.

Soud Věru M. osvobodil a v rozsudku značně zkritizoval přístup státního zástupce i celé nemocnice. „Od začátku celého trestního řízení bylo zřejmé, že přímé důkazy se nepodařilo v přípravném řízení zajistit a soudu předložit,“ stojí podle serveru Lidovky.cz v rozsudku.

Žalobce podle soudce Romana Felzmanna nedokázal z nepřímých důkazů vytvořit řetězech, který by ženu usvědčil, a tak selhal. V mnoha ohledech státní zástupce a ani znalec Radek Matlach neuvažovali nad jinými možnosti úmrtí pacientů.

Podobné to bylo i v otázce zmizelého draslíku u poslední pacientky, který nebyl v novém infuzním vaku a nemohl být ani v tom starém, který by pak kapal déle. Jedinou možností podle Matlacha bylo, že draslík dostala pacientka přímo do těla. „Soudu není zcela zřejmé, co vede MUDr. Matlacha a státního zástupce k závěru o tom, že je zcela vyloučená možnost, že obžalovaná Marešová roztok draslíku nikam jinam neaplikovala a pouze tento opomenula přidat podle ordinace lékaře do připravované infuze,“ píše soudce v rozsudku.

Soudce se v dokumentech také pozastavuje nad jednáním zaměstnanců nemocnice, kteří z nepodání draslíku pacientce hned vyvodili vlastní závěry o podílu sestry Věry M. na smrti pacientky. Špatné vztahy v nemocnici a jednání personálu pak značně ovlivnilo práci policie. Podobně jako špatné uchování těla, které začalo podléhat hnilobným vlivům.

Státní zástupce v závěrečné řeči zpochybnil některé závěry znalců z Olomouce, kteří se přiklonili k závěrům obhajoby a rozcupovali závěry znalce Matlacha. „Soud musel velmi kriticky přihlížet na závěry státního zástupce, který v rámci svého závěrečného návrhu právě tyto odborné skutečnosti v dílčím rozsahu hodnotil a s těmito polemizoval,“ dodal soudce.

deratizator ( 26. února 2016 22:02 )

Ještě to neskončilo, důkazy se neutají a vražedkyně zaplatí za své činy .... stejně jako nečesaný, kterému babička vylhala na detektoru další body

e-mail ( 26. února 2016 20:15 )

Ten její doktůrek všechno promyslel a zbavil se jí. Měl by si ho soud podat.

e-mail ( 26. února 2016 20:12 )

Řekl pravdu. Celý rok to sledujeme. Intriky, fabulace, polemiky u soudu.

1pravda1 ( 26. února 2016 15:46 )

Zřejmě by se mělo hlavně přihlédnout k tomu, jestli byla opravdu ona ta poslední, kdo pacienty před smrtí viděl a ošetřoval je. Předpokládám, že se sestry střídají a na každou vyjde nějaké úmrtí. Pokud umírali jen u Marešové tak by to bylo podezřelejší. Jinak to vypadá na šikanu nepohodlné sestry, a dokazuje velmi špatné vztahy v nemocnici.

tesarl ( 26. února 2016 15:27 )

...pro zemřelé???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání