Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Polský řidič, který u Studénky zabil 4 lidi: Nad rozsudkem obrátil oči v sloup

Autor: dce, kru - 
24. února 2016
12:38

Bylo 22. července 2015, když se brzy ráno na přejezdu ve Studénce srazil vlak Pendolino s kamionem až po strop naloženým nerezovými plechy. Tři lidé zahynuli na místě, další po několika týdnech. 17 osob bylo zraněno. Polský řidič kamionu vjel na přejezd i přes zapnutá výstražná světla – a ve středu odešel od soudu s trestem 8,5 roku ve vězení s dozorem.

Tragická nehoda ve Studénce zasáhla desítky životů. Srážka vlaku jedoucího 142 km/h s kamionem plným plechu byla fatální. Něco tak děsivého Česko dlouho nezažilo – naposledy opět ve Studénce v roce 2008, kdy vlak narazil do zřícené mostní konstrukce. Tehdy zemřelo 8 lidí. Jenže v tomto případě nebyli viníci stále potrestáni.

Nehodu z loňského roku řešil ve středu soud v Novém Jičíně. Při minulém stání šokoval všechny v soudní síni polský řidič Slawomir Sondaj svou zcela absurdní a logiku postrádající výpovědí! Nejprve se hájil, že si nevšiml, že blikala výstražná světla na přejezdu. Pak tvrdil, že pokud nejsou závory dole, může jet. Když pak závory spadly, neprorazil je, protože čekal, že je zvedne fotobuňka.

Po celou dobu výslechu odmítal přiznat svou hloupou chybu a několikrát dokonce litoval sám sebe. Na oběti a jejich rodiny si vzpomněl až po přestávce, kdy mu to zřejmě poradil jeho obhájce. Soudce při prvním stání navíc vyjmenoval všechny přestupky, kterých se řidič dopustil – bylo jich celkem 19, přesto nepřišel o řidičský průkaz!

U soudu se při obou jednáních vyjmenovávala děsivá zranění strojvedoucího pendolina, který svou obětavostí zabránil tragédii mnohem větší – ze 160 km/h snížil rychlost na 142 km/h a až pak se šel schovat. Skončil s tak vážnými poraněními, že už nebude nikdy schopen normálního života.

Ve středu vyšel u soudu najevo i hyenismus majitele polské firmy, pro kterou řidič Sondaj vezl náklad. Ten se na policii nezajímal o oběti, ale o to, zda mu bude vrácen náklad plechů!

Státní zástupce pro Sondaje žádal trest od osmi a čtvrt roku až k devíti letům a soudce mu svým rozhodnutím vyhověl. Poslal Sondaje na 8,5 roku do vězení s dozorem. Zakázal mu také řízení motorových vozidel na zákonem povolené maximum, tedy na 10 let.

Video VIDEO: Takhle smetlo pendolino polský kamion na přejezdu ve Studénce! - Jiří Krušina
Video se připravuje ...

Stanley1000 ( 7. září 2018 12:17 )

Ten šofér má sice mozek úplně vylízaný, ale podle toho videa to vypadá, že skutečně asi, nevím proč, si myslel, že mu ty závory otevře fotobuňka. Nejdřív zastavil a čekal a pak se pomalu rozjel. Na jednu stranu to vypadá, jakoby si všimnul vlaku a chtěl ujet, ale na to byl ten rozjezd moc váhavý. I když vezmu v úvahu, že měl za sebou nějakých 40 tun, tak, kdybych viděl vlak, tak na to šlápnu co to dá, i kdybych měl spálit spojku, odrovnat převodovku, hrabat gumama. Možná, že mu to automat nedovolil, ale moc bych se tomu divil.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání