Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Záchrana XXL pacientky (220 kg) v Praze: Do speciální sanitky ji neslo 11 chlapů. Cestou ji oživovali

Autor: ljš - 
23. února 2016
18:17

Vyjížděli k obyčejnému zranění způsobenému pádem, na místě se pak ale pražští záchranáři nestačili divit. Ukázalo se, že zraněná pacientka (46) váží celých 220 kilogramů, a museli proto na místo povolat dvě jednotky hasičů a policii.

Hasiči museli ženu z bytu snést v plachtě určené k přenosu tzv. XXL pacientů. Na místo musela být také povolána speciální sanitka Atego, protože do jiné by se žena nevešla.

"Na místo jsme původně vyjížděli kvůli zranění při pádu, během přesunu do sanitky ale došlo k náhlé zástavě oběhu, byla proto okamžitě zahájena resuscitace,“ uvedla mluvčí záchranářů Jiřina Ernestová. Ženu se naštěstí podařilo po několika minutách oživit.

"Po 2,5 hodinách od zahájení výjezdu byla žena ve stabilizovaném stavu předána do vinohradské nemocnice. O náročnosti zásahu vypovídá i to, že se ho účastnily dvě jednotky hasičů a policie,“ dodala Ernestová.

Speciální sanitka

Sanitka Atego je po záchranářském kamionu zvaném Golem největším vozem, který má pražská záchranka k dispozici. Najednou je v ní možné převézt až 11 pacientů. Záchranáři ji využili například při výbuchu v Divadelní ulici před třemi lety, kdy s její pomocí najednou odvezli devět raněných.

Disponuje také speciální plošinou, kterou záchranáři využili právě k naložení pacientky z Malešic. Vítaným pomocníkem je podle zdravotníků také při kyslíkové léčbě osob, které se nadýchaly kouře při požárech. Využívá se než na místo mimořádné události dorazí dostatečný počet sanitek.

Rozměry speciální sanitky Atego Rozměry speciální sanitky Atego | Foto - Modrá hvězda života

joudajoudovy ( 24. února 2016 07:34 )

a zranena je z jakych spolecenskych vrstev? vypapani neco stoji?

vosavopruz ( 23. února 2016 20:53 )

nebyla to Naidka

moist ( 23. února 2016 19:35 )

Asi je rozdil, kdyby ji nesli jen po rovine a kdyz museji jit po schodisti, kdovi jak treba uzkem, tocitem atd Kdyby jich tam bylo jen par, spadla jim, do toho ta zastava, to by byl asi velky pru.er, se nedivim, ze se radeji sichruji. 

y1xcvbnm ( 23. února 2016 19:07 )

Nepřehánějí to nějak???? 220 kg 8 hasičů, 400kg 18 hasičů, to asi každý hasič neuzvedne víc jak 20 kg???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání