Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Krejčířův den D. Dozví se výši trestu za pokus o vraždu

Autor: ČTK, val - 
21. února 2016
20:53

Uprchlý Čech Radovan Krejčíř, který je ve vazbě v Johannesburgu, by si měl v pondělí u tamního soudu vyslechnout verdikt o výši trestu za pokus o vraždu a únos a za pokus o držení drog. Krejčíře uznaly soudy vinným ze zmíněných činů loni v srpnu, na podzim bylo další stání odročeno.

Soud v Johannesburgu bude rozhodovat o výši trestu pro Krejčíře a dalších pět spoluobviněných. Souzeni jsou v případu únosu a mučení Bhekiho Lukheleho, bratra drogového dealera, který zmizel i s 25 kilogramy pervitinu určeného pro Krejčíře. Krejčíř v minulosti vinu opakovaně odmítl.

Krejčíř je v JAR obžalován hned v několika různých případech, toto je ale vůbec první, v němž byl v této zemi odsouzen. Rozhodování o výši trestu ale bylo odročeno v září, v říjnu a v listopadu. Soudce Colin Lamont přitom před posledním stáním varoval, že další odklady v případu již nebude tolerovat.

Uprchlý český podnikatel Radovan Krejčíř našel nový domov v nejpřísněji střeženém vězení JAR. Uprchlý český podnikatel Radovan Krejčíř našel nový domov v nejpřísněji střeženém vězení JAR. | ČTK a Reprofoto Timeslive.co.za

Důvodem k předchozím odročením soudu byl mimo jiné údajný špatný zdravotní stav Krejčířovy obhájkyně. Ta následně v listopadu oznámila předsedajícímu soudci Lamontovi, že nebude Krejčíře již dále zastupovat. Nový obhájce uprchlého Čecha pak soudu řekl, že neměl dostatek času se se svým klientem na jednání připravit.

Soudní stání, které koncem roku začalo za Krejčířovy přítomnosti, se konalo za mimořádně přísných bezpečnostních opatření. Ta byla mimo jiné reakcí na zářijový zmařený Krejčířův pokus o útěk z vězení.

Radovan Krejčíř přijde o svou vysněnou vilu. Radovan Krejčíř přijde o svou vysněnou vilu. | Foto - Michael James Agency

Krejčíř žije v JAR od roku 2007. Přesídlil tam ze Seychel, kam utekl o dva roky dříve před policejním vyšetřováním v Česku. V Jihoafrické republice, kde je spojován s řadou zločinů, požádal o azyl, což ale komplikuje českou žádost o jeho vydání. Až do vyřešení azylového řízení totiž nemůže být kvůli uprchlickému statusu deportován. Ve vlasti byl mezitím odsouzen k 10,5 roku vězení za více než půlmiliardový daňový únik.


Podívejte se, jak vypadala Krejčířova vila i jeho cela:

salto ( 22. února 2016 09:56 )

Celá JAR by se jej nejradši zbavila a drbou si palice, co to tenkrát provedli, když jej odmítli vydat do ČR

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání