Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Nový posudek psychiatrů přináší zvrat v kauze Nečesaný: Paměť kadeřnice není v pořádku!

Autor: František Prachař - 
20. února 2016
18:15

Lukáše Nečesaného (24), obviněného z vražedného útoku na hořickou kadeřnici Ludmilu B. (56), propustil v květnu 2015 Nejvyšší soud v Brně na svobodu.  Pro nedostatek důkazů. Krajský soud v Hradci Králové musí jeho případ projednat znovu. Začne ve středu 24. února. 

Celým případem zřejmě zacloumá znalecký posudek psychiatrů z Národního ústavu duševního zdraví v Klecanech, který má Nedělní Blesk k dispozici. Podle něj je paměť kadeřnice poškozená. Ukazuje se, že Nejvyšší soud po stížnosti, kterou v Nečesaného prospěch podala tehdejší ministryně spravedlnosti Válková, jednal mimořádně prozíravě. Uznal, že hradecký Krajský soud a poté i Vrchní soud v Praze se dopustily porušení zákona v neprospěch obviněného Nečesaného.

Mimo jiné i tím, že soudním posudkem ohledně paměti přepadené ženy pověřil Lenku Čermákovou, znalkyni z odvětví psychologie, ovšem ve školství a kultuře, nikoli psychologie klinické. Přesto právě její posudek byl pro verdikt soudu – třináct let odnětí svobody mladému studentovi – velmi podstatný. Posudek z Klecan situaci zásadně mění.

Kadeřnici Ludmilu B. 21. února 2013 v její provozovně kdosi opakovaně udeřil březovým polenem do hlavy i do zátylku a způsobil jí mimořádně těžká zranění, přežila zázrakem.

Policie ji dvakrát podrobila rekognici – poprvé jí ukázala fotografie několika mužů, mezi nimi i Nečesaného. Podruhé měla poznat útočníka mezi figuranty, kde stál i Nečesaný. Nikdy ho za pachatele neoznačila i přes to, že jí kriminalista Jušta usilovně pomáhal a na videu, které má Nedělní Blesk k dispozici, se dokonce pokoušel vést její ruku ke snímku Nečesaného. Marně. „To není on, hergot,“ řekla přepadená.

Jenže po návštěvě téhož policisty v září loňského roku se kadeřnice rozpomněla a Lukáše Nečesaného poznala. „Když jsem ho uviděla v televizi, celá jsem se rozklepala, je to on,“ řekla policii.

Klíčovou se v celém případě tak stává otázka zachování, nebo ztráty paměti paní Ludmily. Jak je možné, že Nečesaného, obviněného z jejího přepadení, krátce po činu nepoznala? A je vůbec možné, aby se jí paměť vrátila po téměř třech letech?

Klíčová pasáž znaleckého posudku psychiatrů z Národního ústavu duševního zdraví v Klecanech. Klíčová pasáž znaleckého posudku psychiatrů z Národního ústavu duševního zdraví v Klecanech. | Archiv Blesku

Předseda senátu soudu v Hradci Králové Jiří Vaněk, který Nečesaného soudil a odsoudil, požádal po vrácení případu Nejvyšším soudem o vypracování nového znaleckého posudku. Obrátil se na Národní ústav duševního zdraví v Klecanech. Jeho znalecký posudek se Nedělnímu Blesku podařilo získat (viz reprodukce). Naprosto jednoznačně z něj vyplývá, že paměť přepadené ženy nebyla a není plně zachována, takže její slova o »poznání pachatele«je třeba brát velmi opatrně.

 Soud se příští středu nepochybně bude zabývat i dalšími záhadami vražedného přepadení hořické kadeřnice. Patří mezi ně i neuvěřitelně odbytá práce policie, která – jak kriminalisté museli přiznat – kontaminovala pachové stopy na místě činu, anebo otisk boty v louži krve přepadené ženy. Nepatří Nečesanému, ani synovi přepadené, který ji našel, ani policistům nebo zdravotníkům. Kdo byl v kadeřnictví, zatímco jeho majitelka ležela v tratolišti své krve? Záhadný mladík, kterého několik svědků vidělo do kadeřnictví vstoupit poté, co z něj student Nečesaný odešel?

Otázek je zatím víc než odpovědí. Bude zajímavé sledovat, jak se soudce Vacek vyrovná se svými předešlými chybami, kvůli kterým mu Nejvyšší soud celou kauzu vrátil a nařídil mu ji znovu projednat.

Souvislosti

Otec Lukáše Nečesaného je generálním ředitelem Krajské nemocnice v Liberci. Ztrátový ústav změnil k nepoznání, nemocnice je bez dluhů, lékaři i sestry slušně vydělávají, péče o pacienty je na bezvadné úrovni.

To vše ale něco stálo - peníze na to získal MUDr. Nečesaný změnou či odstřižením řady dodavatelských firem, které na nemocnici parazitovaly. Znepřátelil si tak mnoho vlivných lidí. Nyní ředitele vyšetřuje policie. Anonym, podaný před třemi lety, ho viní z korupce. Generálním ředitelem a předsedou představenstva zůstal. Má důvěru akcionářů i všech, kdo ho znají.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání