Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Válková viní soud za smrt Elišky: V předchozím pokusu o vraždu postupoval pomalu, tvrdí

Autor: dce - 
18. února 2016
21:43

Postup úřadů v případě Daniela B. (14), který před rokem málem zabil svého spolužáka, byl pomalý! A myslí si to i Helena Válková, bývalá ministryně spravedlnosti. Soud podle ní mohl zakročit i bez znaleckých posudků, na které se čekalo půl roku. Kdyby se tak stalo, mohla třináctiletá Eliška ještě žít!

Daniel B. loni v květnu po hádce shodil svého kamaráda do výtahové šachty opuštěného domu. Odešel, aniž by se přesvědčil, zda je jeho kamarád živý. Nezajímalo ho to totiž. Policie věc vyšetřovala jako ublížení na zdraví, později ale čin překvalifikovala jako pokus o vraždu.

Místo aby Daniel putoval do ústavu, čekalo se na soud. A ten nerozhodl dost rychle. Za tuto chybu zaplatila životem třináctiletá Eliška, kterou Daniel před týdnem ubodal v zahradní chatce svých rodičů v Teplicích.

„Zákon umožňuje, aby se v takových případech velmi rychle rozhodlo. Soudce mládeže by měl být v úzkém kontaktu se sociálními pracovníky, policií a státním zastupitelstvím,“ řekla serveru Novinky.cz Helena Válková. Soud dokonce mohl rozhodnout i bez podnětu státního zástupce a znaleckých posudků, jejichž vypracování trvalo půl roku!

Válková tvrdí, že právě u dospívajících je nutné postupovat mnohem rychleji než u dospělých - právě proto, aby se nestalo něco závažnějšího.

Krajský státní zástupce potvrdil, že se úřad zabývá možným pochybením. „Vyhodnocujeme, zda některý z kompetentních orgánů neudělal chybu, která mohla zabránit tomu, co se stalo,“ uvedl. Prověření postupu státního zastupitelství nyní zvažuje i současný ministr spravedlnosti Robert Pelikán.

„Pokud vyvstanou ohledně tohoto případu pochybnosti, nechám postup prověřit,“ informoval Pelikán. 

Podle serveru Novinky.cz znalci u chlapce nenalezli deviaci a nenavrhli izolaci. Matka Daniela navíc slíbila, že půjdou k soukromému psychiatrovi. Tomu se Daniel svěřoval o své zálibě v řezání masa a navštěvování stránek o masových vrazích. Tuto informaci ale policie údajně nedostala.

thheodor ( 19. února 2016 18:26 )

Kecá absolutní nesmysly-kdyby to nebyla Eliška,tak by to ten magor dříve nebo později udělal někomu jinému.

funebrak ( 19. února 2016 09:42 )

Ta krasavice ještě dejchá?

santikxauz ( 19. února 2016 02:25 )

 Jak je hned každý chytrý,až když se spáchá nějaký zločit.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání