Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Válečný veterán, který ubodal kolegu (†21): Byl na misích v Kuvajtu i Kosovu

Autor: ljš - 
18. února 2016
17:23

Bývalý profesionální voják zabíjel mimo válečné pole. Vlastislav R. (43), který na začátku února brutálně ubodal v jedné z havlíčkobrodských firem svého jednadvacetiletého kolegu, se v minulosti účastnil hned několika zahraničních misí.

Muž, kterého mnozí označovali za podivína, se podle kolegů svou vojenskou minulostí často chlubil. V armádě podle dostupných informací skutečně působil, a to celých 18 let, od roku 1991 až do roku 2009. Po celou dobu vykonával funkce do úrovně čety a působil hlavně jako řidič. 

Vyslán byl ale i za hranice. "Byl šestkrát v zahraničních misích, jedenkrát v Kuvajtu a pětkrát na Balkáně v Bosně a Hercegovině a v Kosovu. Naposled to bylo v roce 2003," potvrdil Jihlavskému deníku mluvčí Ministerstva obrany Petr Sýkora. Z armády podle něj Vlastislav R. odešel po skončení závazku.

Po odchodu do civilu se živil různě. V havlíčkobrodské firmě prý ale začal pracovat až krátce před vraždou. Co bylo jejím motivem není vůbec jasné. Ví se ale, že byl Vlastislav R. výbušné povahy. K útoku použil velký nůž, který neustále nosil při sobě.

Zda mohla mít na jeho jednání vliv válečná zkušenost psychologové, vyloučit nemohou. Mohlo by se jednat o posttraumatickou stresovou poruchu. "Pokud jde o nasazení našich vojáků v zahraničních operacích, armáda samozřejmě sleduje psychický stav vojáků v souvislosti s jejich nasazením právě s ohledem na posttraumatickou symptomatologii. Provádějí se psychologická vyšetření vojáků po návratu z operací a podle provedených výzkumů, která realizovala Ústřední vojenská nemocnice, je tato posttraumatická symptomatologie u našich vojáků nízká," řekl deníku psycholog ministerstva vnitra Marek Malý. V případě Vlastislava R. to ale není příliš pravděpodobné vzhledem k velkému časovému odstupu od jeho odchodu z armády.

vrahrychtar ( 18. února 2016 18:51 )

naseptal mu to ozraly drramatik z pekla...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání