Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V Sokolovské uhelné unikla kyselina chlorovodíková: Na místě jsou hasiči i chemická jednotka

V Sokolovské uhelné unikla kyselina chlorovodíková: Na místě jsou hasiči i chemická jednotka (ilustrační foto).
 (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
15. února 2016
09:00

Hasiči dnes od časného rána zasahují u úniku kyseliny chlorovodíkové v areálu Sokolovské uhelné ve Vřesové na Sokolovsku. Kyselina unikla ze zásobníku, ale nešíří se mimo areál, řekl ČTK mluvčí krajských hasičů Martin Kasal.

Do palivového kombinátu ve Vřesové vyrazilo pět jednotek hasičů. Na místo byla povolána i chemická jednotka z Třemošné, která bude měřit koncentraci chemických látek v okolí. "O situaci byli informováni starostové obcí, ale v současné chvíli nehrozí únik chemické látky do okolí," uvedl Kasal.

Hasiči prostor okolo úniku monitorují. Kyselina ze zásobníku, z kterého ráno unikla, se přečerpává do náhradních zásobníků. Podle Kasala by zásah mohl být ukončen zhruba po 10:00.

Podle starosty Vřesové Miroslava Fialy lidé v obci, jejíž domy stojí jen přes ulici od palivového kombinátu, únik kyseliny nijak nezaznamenali. "Byl jsem o tom ráno od hasičů informován, ale nebylo třeba dělat žádná opatření. Navíc vítr fouká opačným směrem," řekl ČTK.

Ale ani na druhé straně od areálu, ve Staré Chodovské a Chodově, kyselinu v ovzduší lidé nezaznamenali. "Lidé nic nepocítili. Nebylo proto třeba ani upozorňovat obyvatele městským výstražným systémem," řekl ČTK mluvčí chodovské radnice Martin Polák.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání