Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

O manželce napsal vrah z Brodu povídku: Psycholožka se jí bála - dalo se tragédii zabránit?

Autor: dce - 
12. února 2016
12:41

Dalo se loňské tragédii v Uherském Brodě zabránit? Policisté i psychiatrička pochybení vylučují. Jenže z dokumentů, které má k dispozici deník MF Dnes, je jasně vidět, že se smrti devíti lidí, včetně Zdeňka Kováře zabránit dalo. Kdo ale selhal?

Už v říjnu roku 1999 se do lékařské ordinace psychiatra dostali manželé Kovářovi se stížnosti na sousedy, kteří je sledují a odposlouchávají. Doktor diagnostikoval parafrenní schizofrenii u ženy a psychickou infekci u jejího manžela. „Jde o jakousi sdílenou psychózu,“ vysvětluje psychiatrička Marta Holanová. „Jeden z nich, který trpí duševní chorobou, přenese bludy a halucinace na toho druhého.“

O takzvaném šílení ve dvou napsal Zdeněk Kovář i povídku Adam a Eva, ve které popisuje soužití s manželkou.

Kovářová k lékaři docházela dál a léčila se, její muž už ne. V roce 2007 ordinaci přebírá doktorka Marcela Honová. Ta se v průběhu příštích let začne Kovářové bát. Několikrát jí změní léky, později žena už chodí jen pro recepty. Lékařka ji dál nevyšetřuje.

„Od roku 2010 byla vůči MUDr. Honové paranoidní. Jednou za tři měsíce otevřela dveře ordinace a řekla, že chce svůj recept. MUDr. Honová se jí bála, a tak vydala recept a jinak nic,“ zapsali si dle výpovědi lékařky policisté.

Až začátkem roku 2015 syn Kovářových lékařku požádal o změnu léků nebo hospitalizaci matky. Popsal její potíže a reakce manžela, který jen apaticky zírá do zdi. V tu chvíli Honová konečně pochopila, že by se mohlo stát neštěstí. Kontaktuje policii, ta ji na oplátku žádá, aby podala písemně podezření, že Kovář už není způsobilý držet střelnou zbraň.

Kovář lékařce zavolal 16. února – zněl klidně, ale ptal se jí, proč napsala onu zprávu o jeho upadajícím duševním zdraví. Objednal se na 25. února – tedy pouhý den po tragédii – na vyšetření. Tam už ale nikdy nepřišel. 24. února vtrhl do restaurace Družba a zastřelil osm lidí. Pak zbraň obrátil i proti sobě. Honová nevidí na své straně žádnou chybu – viní systém.

Psychiatrička Marta Holanová tvrdí, že stačilo pár manželů oddělit. „Bludy u nakaženého obvykle mizí, pokud jsou dvě na sebe navázané osoby odděleny.“

nicnezpravda ( 12. února 2016 13:21 )

Každý se může zbláznit..ne kvůli kraji ani incestu..stačí prodělat třeba nějaké trauma..

sheba ( 12. února 2016 12:56 )

No jo Uherskobrodsko, je známo, že tam a blízkém okolí je spousta dementů a to hlavně proto, že tam souloží mezi sebou v poklidu i blízcí příbuzní z incestů se pak rodí vadní jedinci atd...... jako jeden "bouchač" z Korytné, co trtkall klidně svou adoptovanou jak on říká "céru" a podváděná manželka jen přihlížela a nezasáhla, dokonce je nechala i ject samotné na dovolenou a to holce nebylo ještě patnáct a taky měl zbrojní pas a flintůfku si nechával v maringotce, kde šuukal svý děfky je to degenerovaný kraj a víc než polovina lidí degenerovaných

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání