Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Střelec z Brodu, který zabil 8 lidí, trpěl paranoiou: Doktoři to věděli 16 let

Autor: shp - 
12. února 2016
07:45

Rok od děsivé střelby v uherskobrodské restauraci Družba vyplula na povrch děsivá skutečnost. Zdeněk K. (†62), který postřílel osm lidí, než obrátil zbraň proti sobě, trpěl paranoiou. Stejně jako jeho manželka, o čemž lékaři věděli celých 16 let. Přesto masakru nedokázali zabránit, informovala MF Dnes.

Střelec se svou manželkou prožíval stav, který experti nazývají »šílení ve dvou«. List informace získal z dosud nezveřejněných dokumentů policejního spisu. K rozvoji psychické choroby muže přispělo soužití s ženou, u které lékař diagnostikoval těžkou parafrenní schizofrenii.

Z dokumentů je jasné, že nemocní manželé až do posledních dní před masakrem nedostali lékařskou pomoc v takovém rozsahu, jaký jejich stav vyžadoval. Strážci zákona navíc od psychiatričky manželky věděli, že muž může být sobě i okolí nebezpečný.

Odbornice je informovala, že by se mělo prověřit, zda je i nadále schopen držet střelnou zbraň. To se ale už před tragédii nestihlo. Následek byl krvavý. Doklad, že střelec a jeho manželka nejsou psychicky v pořádku, existoval v záznamech doktorů již od října 1999.

Tehdy se manželé svorně psychiatrovi svěřili v ordinaci, že je sousedé už několik měsíců sledují a potají je odposlouchávají. Ze stejného období pochází i v dokumentaci uložený dopis, v němž Zdeněk K. píše: „Muž, který ztratí čest a důstojnost, nemůže žít.“

Soudní znalkyně ve spisu uvedla, že manželé mají stejné paranoidní vidění světa, takzvanou folie à deux neboli šílení ve dvou. Oba se stále více a více izolovali od okolního světa a vymyšlené zlo z okolí je stmelovalo. Střelec o tomto soužití napsal i povídku. Jmenuje se Adam a Eva, jak ji sám pojmenoval.

Co se stalo?

Na konci února 2015 zaútočil muž na hosty restaurace Družba v Uherském Brodě. Postřílel celkem osm lidí. Policie s ním vyjednávala, ale když těžkooděnci vtrhli dovnitř, obrátil muž zbraň proti sobě. Následně si policie přijela pro jeho manželku a na světlo světa vypluly informace, že pár nebyl psychicky v pořádku.

Další informace o případu naleznete zde

moiaza ( 12. února 2016 12:29 )

 Kalousek trpí idi.otismem a de.bilitou více jak 50 let a doktoří to také určitě vědí. A děje se něco?

sheba ( 12. února 2016 10:33 )

No jo Uherskobrodsko, je známo, že tam a blízkém okolí je spousta dementů a to hlavně proto, že tam souloží mezi sebou v poklidu i blízcí příbuzní z incestů se pak rodí vadní jedinci atd...... jako jeden "bouchač" z Korytné, co trtkall klidně svou adoptovanou jak on říká "céru" a podváděná manželka jen přihlížela a nezasáhla, dokonce je nechala i ject samotné na dovolenou a to holce nebylo ještě patnáct

dfghjk ( 12. února 2016 10:01 )

Doktoři cvokaři vědí velmi dobře, čeho jsou jejich pacoši schopni a proto si velmi úzkostlivě hlídají svoji zodpovědnost za ně. Pokud je cvok na svobodě a v ambulantní péči, kterou ovšem nedodržuje, jak tomu bylo asi i v tom Brodě, je doktor z obliga, protože není jeho povinností ho odchytit a přitáhnout k sobě do ordinace. Tak vznikly všechny ty prů sery, které tu cvoci napáchali. A budou vznikat dál. Pindat o zodpovědnosti cvokaře viz tento článek, je sice v médiích oblíbené téma, ale tím to končí, k ničemu to nevede.

Mitch72 ( 12. února 2016 09:22 )

 To simeone.V pracovní době o přstávce na oběd.Ale většina důchodců - štamgastů nespěchala nikam.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání