Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Šílený vrah knihovnice: Vraždila Lucie! Soud ho poslal do blázince

Autor: dce, zb, bop - 
11. února 2016
14:20

Soud v Plzni rozhoduje o detenci pro vraha knihovnice z Horní Břízy. Ten mladou ženu loni v květnu zajal a donutil zavolat do televize. Pak ji bodl do zad. Ženě už lékaři nedokázali pomoc. V přípravném řízení muž vypověděl, že vraždu spáchalo jeho druhé schizofrenické já Lucie. V zápětí také prohlásil, že Lucie Borhyová měla být jeho náhradní matkou! Vrah byl soudem uznán jako nepříčetný a poslán do detenčního ústavu.

Soud poslal Vlastislava A. ve čtvrtek do detenčního ústavu. 

„Nebudu vypovídat,“ řekl Vlastislav A. u soudu. Soudce tak četl jeho výpovědi z přípravného řízení. „Mám v sobě hlas, který mi nedělá dobře. V mém těle je umístěné zařízení, které můj hlas odposlouchává,“ říkal Vlastislav A. při výslechu na policii.

„Hlas jsem slyšel neustále. Táta mě odvezl do fakultní nemocnice v Plzni. Chtěl jsem, aby mi dal doporučení na hospitalizaci v Dobřanech. To jsem nedostal, s tím, že mi v Dobřanech nepomůžou. Vrátil jsem se do Horní Břízy na ubytovnu. Tam jsem opět slyšel ten hlas, ležel jsem na posteli a proslintal jsem celý polštář,“ řekl Vlastislav A.

Za krátkou dobu pak Vlastislav A. vraždil. „Půjčil jsem si nůž od pána z vedlejšího pokoje na ubytovně, dal ho do batohu a šel do knihovny. Vlastní akt provedla Lucie (muž je schizofrenik, pozn. red.), to jsem nebyl já. Já si nic nepamatuji. V lese když jsem šel, Lucie mi řekla, že knihovnice zemřela. Šel jsem k ubytovně a chtěl jsem se vzdát policii. Před ubytovnou na mě policista křikl, ať si lehnu na zem. Já to udělal a oni mě spoutali,“ řekl Vlastislav A.

Policistům při výsleších tvrdil, že ho někdo pořád odposlouchává. „Mám v těle technologii, která umožňuje moje odposlouchávání. Trpím schizoidní poruchou osobnosti,“ dodává Vlastislav A.

Tvrdí, že rodina Lucie Borhyové měla být jeho náhradní rodinou. „Říkal mi to ten můj hlas. Ona měla být moje maminka a já její nejstarší syn. Měla si mě vzít za svého,“ tvrdí Vlastislav A. 

Osmadvacetiletou knihovnici Hanku zabil Vlastislav A. (29) koncem května 2015. Zamkl se s mladou ženou uvnitř budovy, donutil ji, aby zavolala do televize Nova, a požadoval, aby na místo přijel televizní štáb. Potom ji bodl kuchyňským nožem do zad, což Hanku stálo život.

Policie vraha dopadla v nedaleké ubytovně jen několik desítek minut po činu. Muž už v minulosti trpěl příznaky psychické poruchy, mimo jiné měl bojovat s bludy. Několikrát už proto na psychiatrii pobýval. Jeho poslední pobyt v léčebně v Dobřanech byl nedobrovolný. Umístili ho sem poté, co vyhrožoval smrtí psychiatričce, u které se léčil.

Už loni koncem roku soudní znalci Vlastislava A. označili za nepříčetného a bylo jisté, že se vyhne vězení. Státní zástupce ho už v prosinci nechal z vazby převézt do Psychiatrické nemocnice v Dobřanech.

vosavopruz ( 11. února 2016 17:19 )

Proč se ho zastáváš?Je to vrah,který nechce do vězení.Do plynu s ním

dfghjk ( 11. února 2016 16:59 )

Tak, tak, akorát si nedovedu představit, jak to legislativně ošetřit, máš nějaký návrh? Sem s ním! O podporu se nestrachuj!

dfghjk ( 11. února 2016 16:55 )

Jak za Hitlera, že jo. A co další jeho názory, taky jsou ti sympatické?

dfghjk ( 11. února 2016 16:52 )

Jasně se prokázalo, že vrah byl s Lucijí Borhyovou ve spojení, jakto že nebyla předvolána jako svědek?

majojo ( 11. února 2016 16:06 )

Takž hošík párkrát zablábolil a je v cajku. Z psychárny se vesele dostane hlavní bránou.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání