Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Další prohra Kramného znalce: Bránil nemocnici, v níž zemřela rodička. Příbuzní vysoudili 850 tisíc

Autor: ČTK ljš - 
4. února 2016
13:54

Porodila zdravé dítě a vykrvácela. Oblastní nemocnice v Jičíně má zaplatit celkem 850 000 korun třem příbuzným šestatřicetileté ženy, která v červnu 2011 v zařízení po porodu zemřela. Nemocnici přitom svým posudkem hájil znalec Radek Matlach, známý z případu Petra Kramného nebo zdravotní sestry z Rumburka. Revizní posudek jeho názory ale i tentokrát vyvrátil.

„Bylo prokázáno, že lékaři nemocnice v určité fázi nepostupovali zcela řádně a to vedlo k snížení šance pacientky na přežití,“ řekl při zdůvodnění verdiktu soudce Jan Fifka. Podle něj soud při stanovení náhrady přihlédl k tomu, že vrozené onemocnění poškozené bylo velmi vzácné a ohrožovalo ji neustále. „Nelze klást za vinu lékařům, že by krvácení způsobili,“ řekl Fifka. Podle něj soud snížil požadovanou částku také proto, že další peníze by žalobci mohli získat v dalším jednání, které běží u jičínského soudu.

U ženy se po porodu, při kterém se jí narodil zdravý syn, objevily zdravotní komplikace. Sanitka ji převezla do hradecké fakultní nemocnice, kde žena na následky rozsáhlého vnitřního krvácení zemřela. Žaloba tvrdí, že lékaři neprovedli vyšetření, které by odhalilo pravou příčinu krvácení.

Před soudem ve čtvrtek dopoledne vypovídal zpracovatel revizního znaleckého posudku Dušan Klose, který řekl, že na začátku jičínská nemocnice postupovala u pacientky správně. Po zhoršení stavu pacientky však byly podle znalce kontroly krevního tlaku laxní a nebyly prováděné některé metody, například měření hladiny laktátu. „Nemůžeme stoprocentně říci, že by došlo k záchraně nemocné, ale máme za to, že kdyby se provedla revize a nebo bylo provedené vyšetření CT, které by zjistilo diagnózu, tak by se podstatným způsobem zvýšily šance ženy na přežití,“ uvedl Klose.

Podle znalce nemocnice pacientku léčila pro podezření na protržení sleziny, přitom šlo o prasknutí tepny a krvácení do retroperitonea, což je poměrně raritní a neočekávaná diagnóza. Do hradecké fakultní nemocnice byla žena převezena již ve stavu neslučitelném se životem. „Máme pocit, že kdyby se reagovalo adekvátně, tak šance na zvládnutí této nepředvídatelné situace by se zvýšily,“ řekl znalec.

Revizní posudek nechal hradecký soud zpracovat kvůli rozporům v posudcích. Posudek, který pro policii zpracoval znalec Radek Matlach, tvrdil, že nemocnice nepochybila, a policie žalobci podané trestní oznámení na neznámého pachatele odložila. Druhý posudek, který si nechali zpracovat žalobci, však hovořil o chybném postupu nemocnice, což potvrdil i revizní znalecký posudek.

Právní zástupce žalobců Tomáš Klinecký na začátku dnešního jednání upozornil na diskusi týkající se kvality posudků znalce Matlacha, například v souvislosti s kauzou zdravotní sestry Věry Marešové obžalované z vražd šesti pacientů v Lužické nemocnici v Rumburku. Na Matlachově posudku byla postavena obžaloba, podle které Marešová pacienty zabíjela draslíkem. Závěry znalce Matlacha odmítl posudek obhajoby i revizní posudek zadaný soudem a soud poté ženu zprostil obžaloby. Stejný debakl přitom Matlach utrpěl i u soudu s Petrem Kramným, kde revizní znalci označili jeho posudek za chybný, buď z důvodu úmyslného zkreslení, nebo hrubé neznalosti.

Vše o pochybných posudcích znalce Radka Matlacha čtěte ZDE››

breburda1 ( 5. února 2016 12:03 )

ne kousek,ale pořádný kus. V případu Kramný si stěžuje na špatné podmínky pro posouzení,ale nikdo mu to přece rozkazem nedal.Bylo to jen jeho rozhodnutí. Věděl,že musí do Ostravy a bude mít málo času na vypracování posudku. Pokud byly podmínky nedostačující,tak to mohl odmítnout. Stály mu ty peníze od Kramného za to?

la.ma ( 4. února 2016 22:29 )

Politujme chudáky, proti kterým se celý svět spiknul. Blesk nám ukáže jejich fotky a jména, litujme je, ale vyhněme se jim obloukem, abychom se jejich smůlou nenakazili

tymitaky ( 4. února 2016 22:14 )

Když už je ten internet, zkus tam něco najít o házení hrachu, popřípadě perel, já si to nepamatuji a ty si ušetříš CNS.

zednik ( 4. února 2016 19:26 )

zindula, tak když víš, že je jich spoustu, vyjmenuj je i s výkladem, ty drbno, rozšiřující jen drby.

verka1 ( 4. února 2016 18:03 )

Matlach je fakt blbej, takových případů kdy ženská zemře během porodu nebo po porodu se stalo hodněkrát, a rodina vždycky od nemocnice dostala odškodnění. Soudní znalci za peníze.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání