Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Muslima, na něhož ukázal Konvička, pobodal holohlavý obr: Poznáváte ho?

Policie zveřejnila identikit muže, který pobodal Syřana ve Vršovicích.
Policie zveřejnila identikit muže, který pobodal Syřana ve Vršovicích.  (Autor: Policie ČR)
Autor: ljš - 
2. února 2016
13:09

Šel si zaběhat a skončil pobodaný v nemocnici. Jedenačtyřicetiletý Syřan, který se spolu se svou přítelkyní angažoval v pomoci uprchlíkům, naštěstí brutální útok přežil a policie ho mohla vyslechnout. Na základě jeho výpovědi se podařilo sestavit identikit muže, který aktivistu pobodal. Podle přítelkyně oběti se útoky začaly stupňovat poté, co Martin Konvička zveřejnil jejich fotografie.

K napadení Syřana došlo v sobotu v Kodaňské ulici v pražských Vršovicích. Muže pobodali do břicha dva útočníci světlé pleti ve věku od 20 do 26 let. „Oba hledaní mají s největší pravděpodobností modré oči a hovoří česky bez jakéhokoliv přízvuku. V době napadení měli podle dostupných informací vyholené hlavy a hladce oholené tváře,“ uvedla policejní mluvčí Andrea Zoulová.

Po výslechu oběti disponuje policie velmi dobrým popisem útočníka, který Syřana pobodal. Podařilo se jí sestavit identikit, jehož výstižnost by měla být zhruba 85 %. Současně také vydala podrobný popis:

  • cca 190 až 195 centimetrů vysoká, svalnatá, sportovní postava s mohutnými kulatými zády a svaly na ramenou
  • vyholená hlava po stranách (temeno hlavy ukryté v kapuci)
  • světlé nevýrazné obočí, rovný nos
  • blíže neurčené tetování na krku
  • maskáčová bunda s kapucí s barevnějším, tzv. německým maskáčovým vzorem

„Kriminalisté se touto cestou obracejí na veřejnost se žádostí o pomoc a spolupráci při pátrání po hledaném útočníkovi a jeho spolupachateli. Vzhledem k závažnosti případu a nebezpečnosti obou násilníků policie v žádném případě nedoporučuje občanům, aby se snažili hledané muže sami kontaktovat či zadržet,“ varovala Zoulová.

Přítelkyně napadeného muže, aktivistka Eva Z., uvedla, že útoku předcházelo vyhrožování. „Nejdříve přes zprávy na Facebooku a později se, myslím, na White Media (neonacistickém webu, pozn. red.) objevilo moje telefonní číslo, takže mi i několik lidí volalo. Nedávno mi někdo do telefonu řekl: Tohle je tvůj poslední den, připrav se na smrt,“ uvedla pro Aktuálně.cz. Rasisté jí prý už hrozili i upalováním a  kamenováním. „Masivní vyhrožování přišlo, když docent Martin Konvička zveřejnil na svém profilu moje fotografie,“ dodala.

Eva byla v době útoku na svého partnera mimo Prahu. „Jen mi od něj přišla zpráva, kde stálo S.O.S. Opakovaně jsem mu tedy volala, nikdo to nebral a pak přišla další zpráva, že jej napadli nějací skinheadi a ať si na sebe dávám pozor,“ popsala, jak se o útoku dozvěděla.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání