Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Muslimského aktivistu v Praze pobodali. Byla to odplata za pomoc uprchlíkům?

Autor: ČTK, venu - 
31. ledna 2016
17:44

Jedenačtyřicetiletý muž byl v sobotu napaden poblíž Kodaňské ulice v pražských Vršovicích, s bodným poraněním skončil v nemocnici. Policie nyní vyhodnocuje kamerové záznamy a čeká, až bude moci poškozeného vyslechnout. ČTK to dnes řekla mluvčí pražské policie Andrea Zoulová. Podle serveru Lidovky.cz je obětí útoku muž islámského vyznání původem z Ruska.

Podle policejní mluvčí je vyšetřování případu v prvopočátcích a žádné závěry nelze dělat. „Případem se zabýváme, prověřujeme všechny souvislosti a budeme čekat, až dle zdravotního stavu budeme moci poškozeného řádně vyslechnout,“ dodala Zoulová.

Mluvčí pražské záchranné služby Jiřina Ernestová ČTK potvrdila, že v sobotu převáželi muže s bodným poraněním do vinohradské nemocnice. „U zásahu nebyl ani lékař, byla tam jenom posádka rychlé zdravotnické pomoci. Ten muž si sám z domova zavolal naši pomoc s tím, že ho údajně venku někdo měl napadnout,“ uvedla mluvčí.

Přítelkyně napadeného serveru Lidovky.cz řekla, že útoku předcházelo několik výhrůžek v souvislosti s tím, že se oba angažují v pomoci uprchlíkům. Před časem například napadenému někdo nasprejoval na auto symbol hákového kříže. Útočníci si v sobotu na napadeného údajně počkali, když si šel zaběhat. Podle jeho přítelkyně útočili dva muži, kteří měli tetování a byli holohlaví.

V České republice se v poslední době kolem muslimské komunity vytváří dusno. Mnoho lidí nesouhlasí s tím, aby k nám přicházeli uprchlíci, kteří ve většině vyznávají islám. V sousedních zemích se to podobnými útoky jenom hemží. Například v Německu došlo v roce 2015 k 1005 útokům na azylové domy, kam se uprchlíci uchylovali, tedy k o 5x více útokům než v roce 2014.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání